Forbes: ВСУ атакуват Русия с гениално асиметрично оръжие

Forbes: ВСУ атакуват Русия с гениално асиметрично оръжие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.04.2024
  • Share:

Не само скъпите ракети "Нептун“, но и много евтините дронове се превръщат в мощни оръжия за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Напоследък обаче те атакуват Русия с помощта на балони, които пускат мини от голяма височина, пише американското списание Forbes, цитирано от Фокус.



"Това, което може да изглежда като тривиално средство за атаки в малък мащаб, може да се окаже гениално, асиметрично оръжие за подобряване на стратегическите ударни способности на Украйна“, отбелязва изданието.

Според промосковски Telegram канали украински балони се появяват в небето над руските региони, граничещи с Украйна. Някои от тях носят радарни рефлектори, за да привлекат вниманието на противовъздушната отбрана. Но са оборудвани и с минометни снаряди.

Според руският канал MASH всеки балон има GPS тракер, баласт, батерии и управляваща електроника с програмирани координати за атака.

Forbes отбелязва, че неконтролираните балони са използвани в ограничена степен в някои войни от последните два века. По-специално такива влизат в употреба на палестинската групировка ХАМАС за предизвикване на пожари в Израел.

"Въпреки че въздействието им обикновено е ограничено, такива балони натоварват много по-тежко защитника, отколкото нападателя“, обясняват от редакцията.

Въз основа на твърдения на руската пропаганда Forbes стига до извода, че украинските балони са много по-напреднали от всичките си предшественици.

По-специално се твърди, че обхватът им достига стотици километри, а електронният блок за управление в комбинация с GPS навигационна система е в състояние да задейства изхвърлянето на боеприпаси точно когато балонът лети над предварително определена целева зона.

Експертът по балони Крис Хилкокс изчислява, че с цялата използвана електроника и материали един такъв балон може да струва около 1000 долара.

Според Forbes без специален радарен рефлектор балонът е почти невидим и трудно се улавя от радар. "Но украинците вероятно искат да бъдат видени. На височина от девет или повече километри единственият начин да свалите балон е със скъпа ракета земя-въздух или въздух-въздух, което би било добра размяна“.

В същото време радарният рефлектор позволява на украинците да проследяват движението на балона на собствените си радари и да сравняват данните с тези, изпратени от GPS тракера. По този начин те могат и да маркирате на картата зони, където GPS-сигналът бива блокиран или манипулиран. След това тази информация ще бъде полезна за подобряване на точността на ударите с дрон.

Forbes отбелязва, че чрез промяна на височината на полета балонът може да "кацне“ на вятър с определена посока. Такива технологии вече се използват от американската армия и някои търговски компании, за да гарантират, че техните въздушни сонди летят в правилната посока, а не произволно.

Но точността все още се измерва "в мили, а не във футове“, а пускането на бомба от голяма височина само влошава неточността на такива оръжия.

"Въпреки това, десетки или стотици въздушни бомби може да са достатъчни, за да ударят голяма цел, като например съоръжение за съхранение на газ или въздушна база (...) Този тип масова заплаха ще принуди руснаците (...) да се посветят непропорционално ресурси за противодействие“, обобщава изданието.

Forbes не дава никакви коментари от украинска страна, дори и от анонимни източници, които биха потвърдили, обяснили или опровергали използването на подобно оръжие от ВСУ.

 

Станете почитател на Класа