САЩ обвиниха пет израелски военни части за „груби нарушения на човешките права“

САЩ обвиниха пет израелски военни части за „груби нарушения на човешките права“

Доставките на оръжия към тези военни части няма да бъдат повлияни от откритията на Държавния департамент, каза говорител на ведомството.

 

 

САЩ признаха пет израелски части за виновни в груби нарушения на човешките права, съобщи Държавният департамент в понеделник.

Държавният департамент обяви, че е потвърдил "индивидуални инциденти на груби нарушения на човешките права" срещу палестинци в окупирания Западен бряг, които са станали преди проведената от Хамас атака срещу Южен Израел на 7 октомври.

„След внимателно разследване установихме, че пет израелски военни звена са отговорни за отделни инциденти с груби нарушения на човешките права. Те са се случили много преди 7 октомври и нито един от тях не е бил в Газа“, заяви в понеделник заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

„Четири от тези части са предприели мерки срещу тези нарушения, нещо, което очакваме от своите партньори... За останалата пета военна част продължаваме да водим консултации с правителството на Израел.“

Пател каза, че откритията няма да повлияят на доставката на оръжия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че в момента се прави пълен преглед на действията на израелските военни части.

Миналата седмица Блинкен каза, че Държавният департамент провежда разследвания съгласно закона "Лийхи", който забранява изпращането на военна помощ на чуждестранни сили за сигурност, нарушаващи човешките права и добави: „Ще видите резултати много скоро. Взех своите решения. Очаквайте да ги видите в следващите дни."

"АBC News" съобщиха в петък, че администрацията на Байдън счита за виновни в нарушения на човешките права най-малко три военни израелски части, но е решила да не отказва военна помощ към тези звена, тъй като вярва, че Израел разследва случаите.

САЩ разследват "Нецах Йехуда" (бел. ред. буквално в превод "Юдея завинаги") , ултраортодоксален еврейски военен батальон в израелската армия, за нарушения на човешките права в окупирания Западен бряг.

Комисия на Държавния департамент на САЩ препоръча преди месеци Блинкен да вкара в черен списък редица израелски военни и полицейски части. Препоръката дойде след излизането на доклад на "ProPublica" от миналата седмица, в който се прави преглед на всички нарушения на човешките права, извършени върху местни палестинци.

Източник: “Middle East Eye”

Станете почитател на Класа