Бюджетните приходи на Русия от петрол се увеличиха двойно през април

Бюджетните приходи на Русия от петрол се увеличиха двойно през април
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.05.2024
  • Share:

Приходите от петрол на Русия се увеличават повече от два пъти през април 2024 г. спрямо април 2023 г. въпреки наложените международни санкции, предназначени да ограничат притока на пари за подхранване на войната на президента Владимир Путин в Украйна.

 

 

 

Постъпленията в руския бюджет от данъци, свързани с петрола, се увеличават до 1,053 трлн. рубли (11,5 млрд. долара) през миналия месец в сравнение с близо 497 млрд. рубли през април 2023 г., според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Министерството на финансите на Русия.

Общите приходи от петрол и газ през април са се увеличили с близо 90% на годишна база до 1,23 трлн. рубли, според данните.

Нарастващите цени на руския суров петрол спомагат за увеличаването на бюджетните приходи. Държавните данъци през април са изчислени въз основа на цената на сорта „Уралс“ от 70,34 долара за барел спрямо 48,67 долара преди година заради тавана на цените, наложен от Г-7.

По-слабата рубла също е допринесла за ръста на приходите: данъчните изчисления за април се основават на обменен курс от 91,69 рубли за долар, с 20,5% по-малък в сравнение с година по-рано, според данните на данъчната служба.

Графика: Bloomberg

Графика: Bloomberg

 

Петролният сектор на Русия е ключов източник на приходи за бюджета на страната, който предвижда рязко увеличение на военните разходи тази година, за да подкрепи инвазията на Кремъл в Украйна. Войната продължава вече трета година.

САЩ и техните съюзници наложиха няколко кръга енергийни санкции в отговор на навлизането на Русия в Украйна в опит да намалят способността на Путин да финансира войната. Мерките обаче имат скромно въздействие. Русия успя да заобиколи ограниченията на цените, като разположи сенчест флот от танкери и разшири кръга от незападни купувачи на петрол.

Политиката за ограничаване на цените е „все по-неприложима“, заключи миналия месец организация в сърцето на глобалната застрахователна индустрия, International Group of P&I Clubs.

Междувременно най-голямата петролна рафинерия в Индия възобнови вноса на руски петрол на кораби, собственост на санкционирания спедитор Sovcomflot. Това проправи пътя за възстановяване на доставките, прекъснати от затегнатите санкции на САЩ по-рано тази година.

Според Bloomberg има три причини зад стабилните приходи на Русия въпреки санкциите: цените на петрола остават подкрепени от силното глобално търсене, ограниченото предлагане и геополитическите премии; новоизградената експортна инфраструктура на Русия, която все повече разчита на изпращачи, застраховки и клиенти извън санкциониращата коалиция; все по-строгият контрол на Русия върху паричните потоци на износителите, според Алекс Исаков, руски икономист.

Приходите от петрол и газ в бюджета на Русия през април обаче намаляват с около 6,4% в сравнение с потоците от март, според изчисленията на Bloomberg. Двата месеца традиционно дават тласък на бюджета, тъй като данъкът върху печалбата се плаща четири пъти в годината: през март, април, юли и октомври.

Приходите от петрол в държавния бюджет щяха да бъдат по-високи през април, ако не бяха големите субсидии, изплатени на националните производители на гориво. Правителството е изплатило около 187 млрд. рубли на компании за вътрешни доставки на дизел и бензин, според Министерството на финансите на Русия. Плащанията са предназначени частично да компенсират производителите за разликата в цените на автомобилното гориво в Русия и в чужбина.

Русия ще събере около 126 млрд. долара приходи от данъци върху петрола и газа през 2024 г., според изчисления на Bloomberg Economics. Числата са „малко над прогнозите на сегашното правителство“, казва Алекс Исаков, икономист на Bloomberg Economics Русия.

Станете почитател на Класа