Путин разкри детайли от преговорите със Си Дзинпин

Путин разкри детайли от преговорите със Си Дзинпин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2024
  • Share:

Путин и Си Дзинпин обсъдиха перспективите за многостранно сътрудничество между Руската федерация и Китай

 

 

Путин разкри детайли от преговорите със Си Дзинпин

 

 

Една от темите на вечерните преговори между Владимир Путин и Си Цзинпин е било развитието на двустранното сътрудничество, това съобщи самият руски лидер, говорейки на откриването на VIII-то руско-китайско изложение EXPO в Харбин.

„Перспективите за по-нататъшното развитие на такова тясно и многостранно сътрудничество току-що бяха обсъдени подробно на преговорите с китайския президент Си Дзинпин вчера вечерта“, каза президентът.

Той отбеляза, че днес по-голямата част от руските региони поддържат връзки с Китай, а двустранното неразривно партньорство насърчава икономическия растеж и надеждно гарантира енергийната сигурност на двете страни.

„Русия е готова и способна непрекъснато и надеждно да снабдява китайската икономика, предприятията, градовете и селата с екологично чиста, достъпна енергия, светлина и топлина“, подчерта руският лидер.

Президентът покани китайските партньори да присъстват на Източния икономически форум през септември, за да обсъдят сътрудничеството с Русия, включително в приоритетните области на развитие.

Друга тема на разговора на четири очи между Путин и Си Дзинпин е била ситуацията в Украйна.

Това сподели помощникът на държавния глава на РФ Юрий Ушаков пред журналиста Павел Зарубин. Той подчерта, че разговорът е бил много подробен.

Руският президент е на двудневно държавно посещение в Китай. Това е първото му пътуване в чужбина след встъпването му в длъжност миналата седмица. Си Дзинпин също направи първото си международно посещение след преизбирането си в Москва през март 2023 г.

ППаликрушева

Станете почитател на Класа