Москва зачеркна обсъдените през 2021 г. със Запада гаранции за сигурност

Москва зачеркна обсъдените през 2021 г. със Запада гаранции за сигурност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.05.2024
  • Share:

Гаранциите за сигурност, които Русия е обсъдила със страните от Запада през 2021 г., сега не са актуални, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

 

"Мисля, че работата по оформянето на някакви гаранции за сигурност във вид на споразумение, за което разговаряхме през 2021 г., сега не е актуална. Степенуването на нашите приоритети, включително и гарантирането на собствената ни безопасност и създаването на по-устойчива рамка на тези усилия, напълно се измени", каза той.

На 17 декември 2021 г. министерството на външните работи на Русия разпространи проектодоговор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумение за мерките по осигуряване на безопасността на Русия и страните членки на НАТО, припомня ТАСС.

Русия ще третира всички чуждестранни наемници и чуждестранни оръжия, изпратени в Украйна, като легитимни военни цели, заяви вчера говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Захарова коментира на пресконференция в Москва съобщенията от тази седмица, че Естония, страна членка на НАТО, обмисля дали да изпрати свои войски в Украйна. Такива предложения са правени и от други европейски държави, включително от Франция, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви преди два дни, че през 2024 г. общите разходи на Русия за отбрана и сигурност може да достигнат малко над 8,7% от БВП и че тези средства трябва бъдат употребени внимателно и ефективно.

Станете почитател на Класа