"Шпигел": Това са причините ВСУ да не успее да спре руския пробив в района на Харков

"Шпигел": Това са причините ВСУ да не успее да спре руския пробив в района на Харков
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2024
  • Share:

Западни журналисти назоваха причините, поради които руските войски извършиха успешно настъпление в района на Харков. Според тях Киев е знаел, че се готви офанзивата, така че неговият успех не се крие в неговата неочакваност.

Според Spiegel Украйна е видяла, че Русия натрупва войски и техника на границата, но не е могла да направи нищо, тъй като САЩ са забранили използването на техните оръжия за нанасянето на удари по руска територия.

Изданието подчертава, че с помощта на РСЗО HIMARS украинските сили са можели да спрат противника преди началото на атаката. Но тъй като военнослужещите били разположени извън украинска територия, те били в безопасност, подчертава Spiegel.

Освен това изданието обръща внимание на проблемите с отбранителните линии. Журналистите казват, че е трябвало да има три такива линии. Според официални лица, около 800 милиона евро са били отпуснати за тяхното изграждане. Някои военни обаче твърдят, че никой не е построил първата отбранителна линия на Харковска област.

Известно е, че първата отбранителна линия се намира на разстояние от 1,5 до 5-6 км от границата, така че за бетониране не може да става и дума. Освен това, както твърдят самите военни, има критично недостатъчно количество мини за защита на границите.

Също така изданието отбелязва, че в момента Украйна разполага с достатъчно военен персонал, за да защити първата линия на отбраната, но има много голям недостиг на части, които да бъдат разположени зад тях. Затова немските експерти смятат, че пропуските в отбраната са трудни за отстраняване.

 

Станете почитател на Класа