Мицотакис към Скопие: Пътят към Европа ще остане затворен, ако не спазвате Преспанския договор

Мицотакис към Скопие: Пътят към Европа ще остане затворен, ако не спазвате Преспанския договор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.05.2024
  • Share:

Вчера потенциалният македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че макар и да знае официалното име на страната си, в публичните си изяви ще използва наименованието "Македония"

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година, предава БНР.

По силата на документа името на бившата югославска република беше променено от Македония на Северна Македония.

Вчера потенциалният македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че макар и да знае официалното име на страната си, в публичните си изяви ще използва наименованието "Македония".

"Ако Гърция мисли, че сме нарушили Преспанския договор, има Международен съд. Нека се обърнат към него, а ние ще докажем фактите", посочи Мицковски.

ВМРО-ДПМНЕ победи на парламентарните избори на 8 май, а нейният кандидат за президент Гордана Силяновска-Давкова спечели петгодишен мандат. При полагането на клетва в парламента в Скопие тя употреби името "Македония", което принуди гръцкия посланик да напусне залата.

Връщането на власт на партията може да доведе до ново напрежение в отношенията с Гърция и България.

София блокира европейската интеграция на съседната страна заради лингвистични и исторически спорове, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес президентът Румен Радев припомни, че пътят на съседката ни към Брюксел минава през София и че като страна кандидат Северна Македония не може да постави условия на държави-членки и не може да ревизира международни договори.

Радев призова съседката ни да спазва договорите за добросъседство.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа