Половин милиард домакинства ще гледат Световния Volvo мач плей шампионат

“През тази седмица България и Голф клуб “Тракийски скали” ще бъдат по телевизионните екрани по света в цялото си великолепие”. Това каза Пер Ериксон, президент на Volvo Event Management, при официалното откриване на Световния Volvo мач плей шампионат, който ще се проведе от 16 до 19 май. Близо 60 радио и телевизионни канала ще излъчват състезанието с участието на 24-ма от най-добрите голфъри в света. “Ако искате да направите сравнение с футбола, който е по-популярен у вас, представете си, че тази седмица в България са пристигнали Роналдо, Златан Ибрахимович и Фернандо Торес”, обясни Пер Ериксон.
Освен за престижния трофей участниците в шампионата ще се борят и за три атрактивни награди, осигурени от Volvo. За майсторски начален удар, с който топката влиза направо в дупката, на три от дупките са предвидени камион Volvo FH, Volvo V40 Cross Country и багер-товарач.
“Това е най-голямото спортно събитие, организирано някога в България” – обяви президентът на Българската голф асоциация Красимир Гергов. Той благодари на организаторите от Volvo, IMG и Европейската верига за решението да предоставят на страната ни домакинството на Световния Volvo мач плей шампионат. “Чрез телевизионните излъчвания 400 милиона домакинства по света ще се запознаят с красотата на България. Това ще бъде от огромно значение за развитието на туризма и икономиката на страната”, отбеляза г-н Гергов.
На пресконференцията турнирният директор Хосе Мария Замора изтегли жребия за разпределяне на играчите в групите заедно с Пер Ериксон. Ето и състезателите, които в четвъртък и петък ще играят групови мачове, а най-добрите от тях ще преминат на четвъртфинали в събота, полуфинали и финал в неделя:

Група “Севе Балестерос“: Греъм Макдауъл, Крис Ууд, Стивън Галахър
Група “Асар Габриелсон”: Иън Поултър, Тонгчай Джайди, Томас Ейкен
Група “Арнолд Палмър”: Петер Хансон, Джордж Кутзее, Шейн Лоури
Група “Густаф Ларсон”: Бо Ван Пелт, Ричард Стърни, Джеф Огълви
Група “Иън Уузнам”: Брендън Грейс, Никола Колсартс, Кирадеч Афибарнрат
Група “Грег Норман”: Хенрик Стенсон, Франческо Молинари, Фелипе Агилар
Група “Марк Маккормак”: Торбьорн Олесен, Карл Петерсон, Скот Джеймисън.

С фалстарт започна участието на миналогодишния шампион Никола Колсартс, който също присъства на пресконференцията – заради стачка на летището в Брюксел белгиецът пристигна у нас без багажа и голф клъбовете си.
“На летището в Брюксел беше хаос. Когато пристигнах в България и разбрах, че багажът ми го няма, споделих във Фейсбук и това предизвика големи вълнения. Стана така, че хора от екипа ми успяха да намерят багажа и чантата и в момента баща ми пътува насам с тях”, разказа Колсартс. Освен него, на въпросите на журналисти на пресконференцията отговаряха и други двама изключително популярни голфъри – шведът Хенрик Стенсон и колоритният британец Иън Поултър.

Станете почитател на Класа