Стартира регатата Cor Caroli

15 август – Денят на Варна, официално стартира Тринадесетата международна регата “COR CAROLI – BAVARIA YACHTS, powered by LEXUS”. По традиция тя се организира от фондация „Кор Кароли” и Яхт-клуб „Бавария яхтс”, като за втора поредна година се подкрепя от генералния спонсор LEXUS. Тазгодишното издание, началото на което съвпадна с официалния ден на гр.Варна, събира за 13-та поредна година всички любители на ветроходството и предлага на публиката екстремни емоции, които са запазената марка на регатата, създадена в памет на Капитан Георги Георгиев - първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта.
В навечерието на първия стартов ден, с парти за добре дошли, домакините-партньори от INTERNATIONAL Hotel Casino & Tower Suites, сложиха началото на поредната красива морска надпревара. Тринадесетата международна регата “COR CAROLI – BAVARIA YACHTS, powered by LEXUS” бе официално открита в присъствието на медии, организатори, състезатели и спонсори, като лично Заместник-кметът на гр. Варна - г-н Пейчо Пейчев поздрави всички гости и даде старт на най-мащабното ветроходно събитие по българското Черноморие. Очаква се и много други публични личности, основно известни със страстта си към екстремното, да посетят регатата във всички нейни етапи. Една от най-младите звезди на българското кино и театър – Фахрадин Фахрадинов, също е на морето специално за събитието, за да се включи в някой от екипажите, демонстрирайки своя спортен дух и хъс за победа.
В тазгодишното издание участват рекорден брой състезатели - 46 яхти, които плaват под флаговете на България, Украйна, Русия, Франция, Италия, Панама, като над 300 състезатели се борят за „Синята лента на Cor Caroli”.
Програмата на тазгодишната регата е наситена със събития, подходящи за всеки вкус. Специално за любителите на този спорт се провежат две състезания „Pro-Am”, в които едновременно могат да участват професионалисти и аматьори. Първото от тях се проведе още на 14-ти август във Варненския залив, ден преди официалния старт на регатата. Освен екипажите се включиха и много гости, спонсори и обществени личности. Специален гост на първата “Pro-Am” гонка бяха сексапилните волейболистки, участнички в Европейското първенство по плажен волейбол за състезатели до 22 г., на което тази година Варна е домакин. Двете спортни събития си подадоха ръка, като обединиха ветроходството и волейбола. Момичетата направиха няколко разигравания по лодките, след което пожелаха успех на всички състезатели. За да докажат, че ги бива не само в плажния волейбол, а и във ветроходството и екстремните изживявания, волейболистките скочиха в движение от две от яхтите и заплуваха към брега. Катер дойде на помощ на волейболните русалки и ги отведе на плажното игрище, където да продължат Европейското по плажен волейбол.
За първите места в “Pro-Am I” бяха раздадени множество награди, сред които комплекти професионално яхтено облекло и специализирани яхтени часовници с марка Suunto. Първо място в клас IRC Racers спечели Venid Yacht, в клас IRC 2 Cruisers – LZ Yachting, в клас IRC 3 Classic – Muson, a във Free Class приза грабна Blue Magic. Вторият “Pro-Am” ще се проведе на 17 август в Балчик.
За втора поредна година, по време на регатата, генералният спонсор LEXUS организира и ексклузивна, ветроходна премиера за България на новия модел на LEXUS - IS 300h. Гостите на регатата ще бъдат едни от първите, които ще имат възможност да шофират този революционен пълен хибрид и да проверят сами невероятното съотношение - 223 к.с. при разход на гориво 4.3 л/100 км и едва 99г/км СО2 емисии.
Логично, XIII-та Международна регата “COR CAROLI – BAVARIA YACHTS, powered by LEXUS” предизвика голям интерес. През последните години въпреки кризата, ветроходството остава предпочитано хоби, заради заряда на екстремен спорт, съчетан както с физическо, така и с умствено натоварване при определяне на най-успешната тактика за улавяне на вятъра. Това е и причината за пореден път големи компании като „Lexus” и трите етапни спонсора – Texaco Havoline, Konica Minolta и Sogelease, да застанат зад най-престижното ветроходно събитие в България за 2013 година. Факт, който свидетелства за тенденция, която може да доведе до подобряване на изгледите за бъдещото развитие на ветроходния спорт като цяло.
През 2013 г. се навършват 36 години от подвига на Капитан Георги Георгиев, който прекосява земното кълбо за рекордно краткото време от 201 дена, 21 часа и 36 минути и влиза с това свое постижение в „Книгата на рекордите Гинес”. Постижение, повторено от мнозина, но яхтата Кор Кароли и Капитан Георги Георгиев са първите в България. Регатата е прекрасен повод българите да си спомнят за самоотверженото приключение на този наш сънародник и поне за няколко дни да се потопят в атмосферата на истинските морски преживявания.

Станете почитател на Класа