Григор триумфира в Куинс

Григор Димитров е шампион на турнира в Куинс! В невероятно драматичен финал Гришо победи Фелисиано Лопес след три тайбрека - 6:7, 7:6, 7:6!

Григор започна мача много позитивно, с мощни сервиси, които не даваха шансове на неговия съперник дори и да си помисли да стигне до нещо при подаването на Димитров.
Лопес също започна с добри сервиси и взимаше своите сервис геймове. В малкото дълги разигравания обаче българинът имаше сериозно предимство. При 32, Григор стигна до първите две възможности за пробив в двубоя. Лопес обаче ги отрази и изравни за 3:3.

Това бяха и единствените възможности за пробив в първия сет. Двамата продължиха да играят перфектно на свой сервис, Григор почти не даваше точки на испанеца, но в крайна сметка след 6:6 се стигна до тайбрек, който трябваше да определи победител в тази първа част.

В него първи до минипробив стигна Лопес за 3:2 в своя полза. Испанецът играеше много концентрирано, но негова грешка на мрежата позволи на Григор да върне важната точка при 5:5. Все пак Фелисиано достигна до сетбол при 6:5, но мощен сервис на Григор отрази опасността.

Последва продължително разиграване, при което българинът направи една от малкото си непредизвикани грешки и даде нов сетбол на Лопес, този път при негов сервис. И този път обаче Гришо не се даде и след великолепен бекхенд запази интригата. Последва и трети отразен сетбол, но сценарият за жалост се повтори и на свой сервис Григор не съумя да спечели разиграването, давайки четвърта възможност на Лопес да приключи маратонския сет. Испанецът отново показа великолепна игра на мрежата, този път успя да излезе победител и след 10:8 се доближи на сет от трофея в Куинс.

Вторият сет по нищо не се различаваше от първия - мощни начални удари и безпроблемни сервис геймове за двамата. Напрежението обаче бе у Григор, който постоянно бе догонващ в резултата, а при 5:6 сервираше за оставане в мача. Това определено бе и най-драматичният гейм в мача до този момент, като Димитров дори спаси мачбол. При 15:30 топка на Григор докосна линията, но лайнсменът отсъди аут, което наложи преиграване на топката. Българинът видимо се ядоса, взе последвалото разиграване, но при 30:40 Лопес все пак стигна до първия си брейкбол в мача, който бе и с цената на мачбол.

В него испанецът реши да търси изненадата и атакува веднага от ретур. Това обаче се оказа грешно решение, защото топката срещна мрежата и Григор остана в мача. С още две успешни разигравания той все пак успя да спечели гейма и да изпрати мача във втори тайбрек.

В него обаче на корта имаше само един тенисист. Лопес явно мислеше за пропуснатия мачбол, Григор направи нови 6 точки и при 6:0 вече имаше 6 сетбола. Димитров подари една точка на съперника си след двойна грешка, но след това записа седмата си точка и изпрати мача в трети решителен сет.

Григор имаше и предимство на сета си, а след като поведе с 40:0 изглеждаше, че има сериозно психологическо предимство. Българинът обаче явно започна да мисли за следващия гейм, а в същото време Лопес спечели пет поредни точки и изненадващо стигна до първия пробив в мача.

Испанецът затвърди пробива и видимо подобри още повече нивото на началния си удар, а Григор трябваше да търси на свой ред пробив, ако иска да запази шанс за триумф в Куинс.
При 2:3 българинът бе близо до това, но не успя. При 3:4 обаче няколко страхотни ретури и непримирима игра на Григор доведоха до шанс за пробив. Той пък бе оползотворен, след като нервите на Лопес не издържаха и той направи двойна грешка.

Този път Гришо не направи грешката си от началото на третия сет и взе подаването си, за да накара испанецът да сервира за оставане в мача.

Гришо е на първия си финал на трева и ще се опита да влезе в историята като един от малкото тенисисти, печелили турнири на три различни настилки в един сезон.

До момента двамата са играли само веднъж помежду си, именно на турнира в Куинс през 2010, когатодо победата стига испанецът с 6:2, 6:4.

Ако Гришо стигне до четвъртата си титла в кариерата, той ще си заслужи 90100 евро от наградния фонд и 250 точки за световната ранглиста, с които ще остане на 13-о място, но ще се доближи на 130 точки от топ 10.

 

Станете почитател на Класа