Иновационна микроВЕЦ: Само за местното електроснабдяване

Учени от Сибир разработиха иновационна микроВЕЦ с мощност 5 киловата. Първият промишлен образец на централата специалистите от Сибирския федерален университет и Научно-производственото обединение «Радиосвяз» планират да пуснат до края на ноември в Красноярск.
В момента разработчиците на ВЕЦ са заети с подготовката на серийно производство, тъй като след излизането му в серия цената на продукта се понижава, едновременно с повишаването на потребителските му свойства, пояснява служителят на Сибирския федерален университет Евгений Спирин:

- При строителството на микроВЕЦ и централи с мощност по-малко от един мегават започва да работи факторът мащаб. Тоест водните електроцентрали стават много по-скъпи, отколкото големите централи, при това не толкова на етап строителство, но и на всички етапи от жизнения цикъл на ВЕЦ. Днес в опитните образци стойността за киловат е 200 хиляди рубли. При строителството на голяма ВЕЦ цената за киловат е 40-80 хиляди. Така че, засега е скъпо.

Но ако бъде започнато серийно производство ще бъде по-евтино. Главната пречка за развитието на малката хидроенергетика е високата стойност на строителството на хидросъоръженията. Но днес сибирските учени могат да предложат технология на строителството на АЕЦ, която не изисква издигането на големи бентове и провеждането на геодезични работи. МикроВЕЦ може да бъде сглобена от блокове, не се нуждае от никакви землени или инженерни работи на мястото на строителството, екологично чиста е, и в крайна сметка, може да предложи 20% намаляване на стойността на тока. От такива перспективи спира дъхът, но не всичко е толкова просто, отбелязва професорът от Московския строителен университет Валентин Берлин:

- Ако електроцентралите се правят серийно, те, може би, ще бъдат малко по-евтини. Но тъй като там все пак има много метал, станцията трябва да плава, тя трябва да бъде закрепена някъде, с котва или сал, и тук не може да се спести много. Такива малки станции се управляват много трудно.

Изводът е, че всяка микроВЕЦ е полезна в условия, при които не може да бъде получена друга енергия. Русия е огромна по територия страна, значителна част от която няма централизирано електроснабдяване. Така че, микроВЕЦ и всякакви други проекти са нещо много хубаво. Въпросът е, иновациите бързо са стават промишлени образци и да намират своя потребител, заинтересован от тяхната приемлива цена.

Станете почитател на Класа