Две антипиратски акции в София

Две акции срещу разпространението на нелицензиран софтуер са проведени този мосец в София, съобщи BSA. На 10 декември служители на МВР са проверили асемблаторска фирма, където откриват клиентски РС с множество нелегитимни копия на софтуерни продукти. Открити са още лаптоп и офисен компютър, както и 21 компактдиска и 7 броя USB памети, съдържащи голямо количество нелицензиран софтуер.

Три дни по-късно служителите на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” на ГДБОП са извършили специализирана операция, която преустановява нелегитимното използване на софтуерни продукти от страна на две столични фирми. Иззети са 24 системи с инсталирани нелицензирани копия на програми, правата върху които се държат от компании, членуващи в BSA.

И по двата случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, а иззетите компютри и носители на информация са приобщени като доказателства по него.

Същевременно, BSA стартира нова информационна кампания под надслов „Лицензирай спокойствието си!”, която е насочена към информиране и подпомагане на стопанските субекти в страната за въвеждане на система за ефективно управление на софтуерните им активи, съобщи Софтуерният алианс.
На сайта на BSA са поместени локализирани ресурси и безплатни инструменти за софтуерна инвентаризация, както и тест за оценка и ръководство за въвеждане на системата за ефективно управление на софтуерните активи.



Станете почитател на Класа