ВМС на САЩ показаха поредното си хай-тек оръжие

ВМС на САЩ показа най-новото си хай тек оръжие- гигантски шпионин робот, дегизиран като риба тон. Роботизираната риба е създадена с цел да плува във вражески води, без да бъде засичана, и да пази американските водни съдове.
Наречена от ръководството на ВМС „Тихият Немо", рибата-робот се придвижва тихо във водата благодарение на роботизирана перка. Изследователите от Клетката за бърза иновация към Щаба на военноморските сили на САЩ и „Бостън Инжениъринг" изпитаха прототипа в базата Литър Крийк във Виржиния в четвъртък. Рибата може да бъде контролирана с джойстик или да бъде програмирана да плува сама.

„Тихият Немо" е способен да прави остри завои и да се движи много тихо, което го прави идеален за мисии за наблюдение и разузнаване. Във ВМС на САЩ се надяват, че роботът може да бъде използван за инспектирането на корпусите на корабите, да проверява водите за заплахи, като мини и издатини, да носи сонари и насочващи системи в недостъпни райони.

През изминалите няколко седмици устройството с размер на риба тон на „Бостън Инжениъринг", известно и като „Призрачния плувец", събираше данни за приливите и отвливите, различни морски течение и метеорологичните условия. „Призрачният плувец ще позволи на ВМС на САЩ да са по-успешни в различни видове мисии, пазейки живота на гмурците и моряците", каза Михаел Руфо, директор в „Бостън Инжениъринг".

Станете почитател на Класа