Три недостатъка на смартфоните, които е добре да знаем

Мислили ли сте за това какви опасности крият смартфоните? Ако вашите представи по този въпрос са свързани единствено с притеснения, че някой може да наднича през рамото ви докато ползвате телефона си, помислете отново.

Смартфоните все още са една сравнително нова технология, което означава, че все още има дупки в сигурността, които чакат да бъдат решени. Разбира се, не трябва да ставаме параноици, защото има начини да се предпазим. За целта обаче е изключително важно да сме наясно с тези рискове и да бъдем активни по отношение на действията, които предприемаме за да се защитим.

От PC World предлагат на вниманието ни 3 недостатъка на смартфоните, с които трябва да сме наясно. Още информация по темата можете да научите от тези седем полезни съвета за защита на смартфона ви или от съветите за това как да предпазите информацията си, ако ви откраднат смартфона.

1. Недостатъци в комуникационните протоколи
Няма никакво съмнение, че популярността на интернет е един от главните етапи от развитието на човечеството. Интернет ни даде много полезни и уникални възможности, но за съжаление отвори врата и за много злонамерени действия. Има недостатъци на глобалната мрежа, които ни застрашават постоянно. От една страна, данните вече не са достъпни само от физически носители. Имаше времена, когато файловете се прехвърляха с помощта на материален носител, например дискета или USB флашка. Днес, данните ни свободно се 'носят' във въздуха. Ето защо в днешно време данните ни са по-лесно уловими, което означава, че имаме нужда от по-сигурни комуникационни протоколи. Макар вече да съществуват методи за кодиране на информацията, проблемът е, че хората не се интересуват достатъчно от проблема и не кодират своите съобщения. Така те стават жертва на синдрома "Това няма да се случи на мен".

Неотдавна немски изследователи откриха значителната уязвимост на SS7 – глобалната мрежа, чрез която мобилните оператори пренасочват позвънявания, съобщения и други услуги един към друг. SS7 има множество сериозни недостатъци, които сриват конфиденциалността на милиарди потребители на мобилни връзки по целия свят. Онези, които разбират спецификите на функциите, вградени в SS7, могат да открият местоположението на даден потребител във всяка точка на планетата, да подслушват разговори или да записват стотици шифровани обаждания и текстови съобщения едновременно за по-нататъшна разшифровка. Тъй като протоколите са разработени още през 1970 година, не е трудно да се разбере защо те имат дупки в сигурността, но по-новите технологии не са по-сигурни за съжаление. Протоколът NFC, която позволява на съвременните смартфони да прехвърлят данни с физическо докосване също могат да бъдат засечени.

2. Вирусите за смартфони са реалност
Не си мислете че само потребителите на Windows трябва да се притеснявате от вируси. Истината е, че всяка операционна система крие своите рискове и мобилните платформи за смартфоните не са извън това правило. Android, iOS, Windows Phone – никоя от тях не е 'бронирана' и защитена от вируси. Според данни на National Vulnerability Database през 2014 година над 200 уязвимости са били открити в iOS, платформата на която потребителите гледат като на най-надеждната. Така че трябва да сте наясно, че мобилното ви устройство може да прехване вирус от различни места, включително и от нелицензирани магазини за приложения. Кликнете тук, за да видите кои са най-надеждните антивирусни приложения за Android ОS.

3. Вградени пропуски в сигурността
Наскоро Apple попадна под светлината на прожекторите когато изследователи по сигурността откриха дупка в сигурността на iOS. Те твърдяха, че Apple нарочно са оставили врата, която позволява да се теглят криптирани данни при поискване, от което и да е iOS устройство. Тогава най-изненадващо от Apple потвърдиха, че съществува такава задна врата. След този случай много хора се запитаха 'Колко задни вратички има моя смартфон?'. Според някои изследвания в North Carolina State University, десет Android модела от Samsung, HTC, LG и Sony са анализирани за уязвимости в сигурността. От всички открити уязвимости, 60 % са от приложенията, които са предварително заредени от самите производители на устройствата. Разбира се, не всички от тези предварително инсталирани приложения имат за цел да отварят задни вратички и пробиват сигурността. Много от тях са невинни инструменти, оказали се опасни. Но това не ни успокоява нито пък дава отговор на въпроса доколко може да вярваме на производителите на смартфони.

Станете почитател на Класа