Квантов компютър „Сталин“ шокира Силиконовата долина. . .Русия става лидер в ИТ

Русия е на път да нанесе шокиращ удар върху една от индустриите, за които се счита, че Западът с много я изпреварва – компютърните технологии. Това ще стане чрез фундаментален пробив в областта на т.нар. „квантови компютри", които са новата надпревара „във въоръжаването", метафорично казано за технологичната индустрия. В момента водещите световни технологични гиганти влагат реки от пари за разработката на т.нар. „квантов компютър", който ще е милиони пъти по-мощен от настоящите компютри и ще пренесе света на ИТ на съвсем ново ниво. Подобен компютър обаче все още няма създаден, а разработките за старите класове компютри, не са приложими, т.е. не дават никакво предимство.

 

Квантовият компютър ще работи на съвсем различен принцип, основан на квантовите свойства на материята. Именно от там идва и името му. Традиционните компютри работят най-накратко казано, с поредици от „включено" и „изключено", с които се кодират данни и инструкции. Квантовата идея е да се ползват не само тези 2 нива, а и много междинни, т.е. производителността да се увеличи милиони пъти. Засега обаче няма идея как ще стане това, но сигурното е, че единственото природно явление, което може да го постигне, са квантовите свойства на елементарните частици. Но как те да се ползват и как да се програмират – ето това е състезанието.

 

От руски военен институт обаче изтекоха слухове, че руснаците вече са готови. Кодовото име на машината е „Сталин", като надеждите са тя да донесе технологично превъзходство на Русия, подобно на превъзходството в политиката, което „Бащата на народите" е донесъл, когато е управлявал.

 

Веднага след появата на квантовите компютри, Силиконовата долина, в настоящия и вид, ще изчезне. Тези компютри имат съвсем различна философия и програмиране, ще изпълняват по съвсем друг начин задачи. Независимо кой го открие пръв, всички настоящи герои от Калифорния минават в пенсия. Ще се роди ново поколение герои – тези на квантовата епоха. Т.е. ако са верни изтеклите слухове, „Сталин" ще пенсионира Силиконовата долина.

 

Засега не е ясно обаче до каква степен компютърът ще бъде даден само на военните. Русия има лош опит да пази най-напредничавите си технологии само за военни цели. Това и помогна да изгуби Студената война, въпреки че имаше забележителни разработки, които много биха подобрили живота на населението.

Станете почитател на Класа