Новият Конкорд

Japan Airways инвестират поне $10 милиона, за да върнат търговските полети със свръхзвукова скорост, надминаваща тази на легендарния "Конкорд", съобщи CNBC.
Сумата е дадена на базирания в Денвър, Колорадо, стартъп Boom Supersonic, който разработва проект за свръхзвуков джет, достигащ скорости от 2,2 маха - над 2300 км/час.
Това ще направи пътуването от Сан Франциско до Токио поносимите пет и половина часа, казва основателят на Boom Блейк Шол.
Японската авиокомпания има опция да купи до 20 самолета Boom. Миналата година основателят на Virgin Group Ричард Брансън обяви, че компанията има право на първите 10 машини.
Авиокомпаниите се бориха за богатите си клиенти в дългите дестинации, като заменят креслата в първия си клас с миниапартаменти.
Но обещанието за свръхзвукова скорост предлага това, което бизнесът може да продава като още по-ценен лукс - спестяването на времето на пътниците.
Производителите на самолети, които доминират на пазара - "Еърбъс" и "Боинг" - наскоро се похвалиха с поръчки за милиарди долари, тъй като рекорден брой пътници политат в небето. Но въпреки че новите им самолети обещават икономии на гориво, те не правят особено много, за да спасят пътниците време.
Отделно Japan Airways ще предоставя практически опит, за да направи Boom реалност. Тя ще помага за усъвършенстване на дизайна на самолета и ще помогне да се определи какво би било усещането на пътниците на борда на свръхзвуков самолет.
Свръхзвуковите джетове ще возят пътници само в бизнес клас, като ще са по-икономични от "Конкорд". Последният полет на френско-американският свръхзвуков Конкорд е през октомври 2003 г., тъй като смъртоносен катастрофа и икономически спад накърняват търсенето на места на борда на свръхзвуков самолет.
Бум планира да тества дизайните си на самолетна демонстрационна равнина от една трета, която нарича "Baby Boom", в края на 2018 г. и очаква плановете да бъдат доставени до средата на 2020-те години.
Бум и Японски авиолинии обмислят транскокеански маршрути, но не очаквайте пътуване по маршрут да отнеме по-малко време. Законът от 1973 г. на САЩ забранява извънземния търговски свръхзвуков полет.

Станете почитател на Класа