Таблетите с антирекорд

Около 46 милиона таблета са продадени на световния пазар през четвъртото тримесечие на миналата година, вкл. брандирани и т.нар. "white-box" устройства без фирмена маркировка, съобщи тайванското издание Digitimes.com.
На фона на високото търсене в предпразничния период е регистриран ръст и в двете категории устройства, в резултат на което продажбите на таблети през тримесечието превишават очакванията на анализаторите.
Прогнозата на Digitimes Research за първото тримесечие на 2018 г. обаче възлиза на само 22,5 млн. маркови таблета, което е спад от 32%. Очаква се регрес и в сегмента на "white-box" таблетите, който се обяснява със сезонна закономерност.
Като цяло, продажбите на таблети в периода януари-март на 2018 г. ще се свият до 32 млн. броя, или със 17,1% спрямо същия период на миналата година – а това е поредният антирекорд.
В периода октомври-декември 2017 г. водещите брандове са увеличили продажбите си с повече от 10% спрямо същото тримесечие на предходната година, обсебвайки над 70% от обема на доставките в глобален мащаб.
Най-голям принос за ръста на пазара на таблети има Apple, която благодарение на промоции и отстъпки е увеличила доставките на iPad не само в сравнение с предишното тримесечие, но и на годишна база.
Amazon пък регистрира спад в продажбите в резултат на понижена маркетингова активност след огромния брой промо-акции през третото тримесечие на 2017 г. Намалелите продажби на онлайн гиганта завличат надолу целия "non-Apple" сегмент, включващ и таблети с други брандове освен Amazon.
Що се отнася до "white-box" устройствата, доставките през четвъртото тримесечие са се увеличили с 3% и превишават 12 млн. броя, благодарение на нарасналите поръчки от чужди клиенти. Като цяло за годината обаче доставките на "white-box" таблети са намалели с 8,7%, поради засилената конкуренция от брандовете и спада в търсенето на развиващите се пазари.
Digitimes Research не публикува данни за броя на продадените таблети през 2017 г., но според по-ранен доклад на Gartner, на пазара са доставени 160 млн. таблета, в сравнение със 169 млн. броя през 2016 г. Според анализаторите, негативната динамика ще се запази, като тази година продажбите на таблети ще намалеят до 159 млн. броя, а през 2019-а – до 156 млн.

Станете почитател на Класа