По-сигурен ФБ

Социалните мрежи така дълбоко се вградиха в живота ни, че за много хора откъсването от фейсбук за няколко дни може да стане причина за житейска драма. Но едва ли си даваме сметка с какво плащаме свързаността, споделянето и намирането на отговор на всеки въпрос. Фейсбук е важен за връзка с близките ни, а за мнозина е неразделна част от работата. Безплатен и винаги ще бъде такъв, пише на заглавната му страница.

Но както е известно, няма безплатен обяд. Могъщият софтуер, управлява който мрежата, събира данни за всеки потребител, за да бъде облъчен с колкото се може по-ефективно насочена реклама. Голямата цел е още с нейното излъчване той да кликне - да прочете информацията, да гледа видеото или да направи покупка.

Личните данни са най-големият актив на технологичните компании, които стоят зад социалните мрежи. И въпреки че скандалът с Кеймбридж Аналитика ще доведе до регламенти за промени в начина, по който компаниите ги използват, най-добрата защита е всеки сам да контролира това, което показва в мрежата и с което може да бъде злоупотребено.

Изтриването на профила във фейсбук е най-близкото до ума, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, след като все по-голяма част от социалния, а за някои и от професионалния живот се е пренесъл онлайн.

Социалните мрежи имат объркващо много настройки за сигурност и повечето потребители дори не са стигали до тях, нито разбират за какво става въпрос. Например във фейсбук известна част от обясненията са свързани със сигурността, настройките са на английски език дори и в българския интерфейс. Нещо повече, мнозинството потребители дори не се интересуват от тях, докато някой не злоупотреби с профила им.

За да не се стига до подобни моменти, е препоръчително всеки да знае какво огласява за себе си в социалните мрежи, особено във фейсбук, преди да е станало късно.

Но да започнем още от самото начало - регистрацията. Фейсбук предлага да включите колкото се може повече данни за вас - от дата рождената, училищата, адреса и работните места, до най-различни подробности, свързани с личните предпочитания. Не е необходимо да попълвате всички данни, нито да ги показвате в публичния си профил, освен ако специално не държите на това. В края на краищата, ако искате да опишете подробно трудовата си кариера или си търсите работа - за си това има LinkedIn.

Направете преглед на това какъв е общодостъпният вид на вашата страница в мрежата. Как става това? Влезте в своя профил и в долната част на основната снимка кликнете върху трите точки след опцията "Преглед на дневника на дейностите" и изберете "Преглед като ...". Така ще видите публичния вид на профила си и може да изтриете някои публикации, които смятате, че не са подходящи за всички. Също така и да ревизирате снимките си, за да ограничите възможностите за злоупотреби с тях. Това е особено важно за личности, които по един или друг начин участват в публичния живот.
източник:
Запознайте се с възможностите за настройки за сигурност на вашия профил

След това влезте в менюто "Настройки" - натиснете стрелката в края на синята лента в горната част на профила и изберете "Дневник и отбелязвания". Там можете да зададете ограничения за това кой да публикува съобщения върху вашата страница, както и кой да вижда вашите публикации.

Някои от ограниченията се дублират с тези в раздел "Поверителност". Оттам може да зададете полезни настройки като тази кой да вижда вашите приятели. Можете да ограничите те да са видни само от вас, като останалите ще виждат само общите приятели, които имат с вас.

Също така е препоръчително да ограничите и достъпа на външни лица до телефонния си номер и електронната поща, които сте представили в своя профил.

Вместо да ровите в настройките, много бързо можете да проверите какво е състоянието на сигурността във вашия профил, ако кликнете върху кръгчето с въпросителния знак, разположено в десния край на синята лента. От падащото меню изберете "Кратки пътища към поверителността" където ще хвърлите поглед върху основните неща, а ако искате да разберете и направите повече, изберете "Основни принципи на поверителността". Ще бъдете препратени към отделен раздел, в който на български език са описани начините за защита и споделяне на информацията, както и какво да правите, ако профилът ви бъде хакнат.
източник:
В раздела "Основни принципи на сигурността" ще получите повече обяснения за различните възможности за защита на данните във вашия профил

Не забравяйте, че при пускането на каквато и да е публикация може да определите кой има право да я вижда, включително и да ограничите на кои от вашите "приятели" да не се показва.

Направете ревизия на приложенията, до които имате достъп с вашия фейсбук профил. Редовна практика е най-различни доставчици на услуги като медии, видеоигри, платформи за търговия и други да предлагат, вместо да създавате отделен профил в тях, да се включвате с този от фейсбук. Избирайки това удобство, по инерция закачвате фейсбук профила си към тези услуги и приложения. Проблемът е, че съответно те получават достъп до вашата публична информация, включително приятелите ви и данните за контакт.

Доставчиците на услуги обикновено показват текст, който съобщава до какви данни те получават достъп, но малцина обръщат внимание на това и просто кликват, за да продължат.

По този начин с течение на времето може да се окаже, че сте влезли в мрежите на стотици най-различни приложения и услуги, които събират данните от вашия профил. Няма гаранция, че е невъзможна злоупотреба – дори и да не ги предоставят на трети страни, е възможно в резултат от хакерска атака те да бъдат отмъкнати.

За да видите къде сте се закачили, влезте в Настройки и след това в раздела „Приложения". Преценете кои са ви важни и ги оставете, другите изтрийте. Някои от приложенията имат настройки, които позволяват да зададете каква информация от вашия профил могат да използват.

Имате и опцията изцяло да изключите възможността за фейсбук интеграция с приложения, сайтове и приставки. По този начин ще отрежете кардинално профила си от останалата интернет активност. От гледна точка на сигурността това е най-доброто решение. Изпробвайте го и ако нищо не ви липсва, останете на него.

Станете почитател на Класа