Новите айфони

11 години след неговото лансиране iPhone е най-желаният смартфон на пазара и за това има най-различни причини. И въпреки че по традиция през септември Apple обявява новите си модели умни телефони, технологичните издания и блогове вече са пълни с достатъчно достоверни слухове за това какво могат да очакват потребителите в началото на есента.

По-голям или по-евтин, или и двете заедно? Това е въпросът, на който Apple е посветила своите ресурси през тази година. Есенната колекция вероятно ще включва три нови модела, един от които ще е по-голяма версия на флагмана iPhone X и в традицията на наименованията ще се нарича iPhone X Plus. Очаква се и по-евтин смартфон, който ще заеме позицията на достопочтения iPhone SE. Не че цената е била пречка за продажбите – за първото тримесечие на 2018 г. най-продаван е струващият повече от 2200 лв. iPhone X, следван от iPhone 8 и 8 Plus. Но по-евтиният модел ще разшири пазара на устройствата на американския бранд.

Третият модел се очаква да притежава три задни камери, даващи му възможност да прави още по-добри фотографии. Причината е, че смартфонът с най-добри фотографски възможности към момента е Huawei P20 Pro, като основен принос за представянето му има именно комбинацията от три камери, разположени на гърба на апарата.

В допълнение към леките дизайнерски промени ще бъдат използвани и нови материали, ще се добавят и нови цветове в гамата, както и подобрен процесор и дисплеи с по-висока резолюция. Напълно възможно е да бъде удължен и животът на батерията, така че да не се налага да дозареждате смартфона през деня, за да издържи по време на вечерно излизане.

В същото време светът на Android продължава да се развива и да дава отговор на върховия телефон на Apple. Интерфейсът на бъдещата операционна система Android P ще се управлява с жестове, подобни на тези при iPhone X. А Samsung вече въведе при своите нови модели анимираните емотикони, които могат да носят образа на притежателя на телефона, както и възможност за лицево разпознаване за отключване на телефона. Въпреки че все още не са на нивото на iPhone, Android Р ще дава по-добри възможности за това.

Върховите телефони с Android разполагат с почти съвършени камери, в някои случаи по-добри, отколкото при iPhone, и на фона на забавящите се продажби на смартфони Apple ще трябва да действа изключително иновативно, за да провокира потребителите към нови покупки.

Като за начало, какво ще е наименованието на следващия флагман на Apple? Напълно вероятно е да носи името XS, завръщайки S-ката в номенклатурата на новите устройства. Но нищо чудно да е наречен Х2 или просто 11.

Със сигурност тази есен ще видим наследник на малкия iPhone SE, вероятно носещ името iPhone SE2, който ще запази компактния размер, но ще има по-голям дисплей, който ще използва почти цялата предна част на апарата. Има вероятност той да загуби и основния бутон по подобие на iPhone X.

Колко голям ще е по-големият модел? Според Блумбърг Apple разработва два варианта, единият от които е с 6,5-инчов OLED дисплей и ще бъде най-големият смартфон на компанията досега, а другият – с 6,1-инчов LCD екран.

В тази връзка се очаква и по-големият X-модел да е с още по-висока цена, отколкото миналогодишния апарат, който излезе в САЩ с цена от $999 без данък, а в България се продава за 2199 лева.

С развитието на технологията за лицево разпознаване Face ID тя може да бъде предлагана и при всички нови модели iPhone, което означава край на предния бутон. Но не бързайте да отписвате отключването с пръстов отпечатък, като е възможно сензорът да бъде вграден под дисплея, както при предлагания на китайския пазар смартфон Vivo X20 Plus UD.

Станете почитател на Класа