Да запазим смартфона от прегряване

В летните горещини освен хората от топлинен удар за застрашени и постоянните ни спътници – смартфоните. Макар и проектирани да работят при сравнително широк диапазон от температури, „умните устройства" са чувствителни към топлината и слънчевите лъчи.

Ако спазваме обаче няколко прости правила за ползване на смартфона, може да си спестим главоболията от неработещо устройство – например, самоволното му изключване при прегряване и, не дай си боже, повреда и последващ скъп ремонт или покупка на нов апарат.

Ето няколко прости правила, към които можем да се придържаме, за да защитим любимия си смартфон от жегите, а с това да си гарантираме и известно спокойствие:

• Когато е горещо, не подлагайте смартфона на натоварвания с тежки игри, които консумират много системни ресурси, тъй като това води до повишено отделяне на топлина от чиповете – така устройството ще работи при още по-висока температура.

• Ако е жега, можете да облекчите работата на смартфона, като премахнете от него плътния калъф (в случай, че използвате подобен аксесоар, разбира се) – това е все едно да си свалите костюма и вратовръзката в лятната жега.

• Трябва да сте сигурни, че смартфонът ви не е изложен на пряка слънчева светлина – подобно топлинно въздействие може да причини непоправими повреди на устройството.

• Бъдете особено внимателни със смартфона си, когато сте в колата – температурата на въздуха в затворения салон може да повиши до 50 градуса на местата, огрени от слънчеви лъчи. Ето защо, в никакъв случай не оставяйте смартфона на слънце в автомобила.

• И още един съвет за автомобилистите. Ако използвате смартфона си като навигатор, опитайте се да го поставите на място, което се охлажда от въздушния поток на вентилационните отвори, за да избегнете прегряване.
още по темата

Следвайки тези неангажиращи предпазни мерки, със сигурност ще си спестите някои проблеми със смартфона, често причинявани от прегряване. Потребителската електроника е уязвима на екстремни температури и същите правила важат, например, и за лаптопите.

Станете почитател на Класа