Новата конспиративна теория - 5G мрежата ще ви "изпържи" мозъците

Два пъти седмично в град Юджийн, щата Орегон, се появяват странни протестиращи. Те обикалят пред училището в града и държат плакати, докато се опитват да убедят преминаващите покрай тях в каузата си. В други случаи изразяват притесненията си на висок глас.

 

Поводът не е училището, а близката до него мобилна клетка, която вече работи с новата 5G мрежа.

 

Според демонстрантите клетката нанася пагубни вреди върху здравето и най-вече това на учениците. Един от членовете на групата протестиращи казва, че има хора, които буквално получават инфаркт и умират заради вредното влияние.

Той и неговите съмишленици също така обикалят Юджийн на колела със специална машина на стойност 150 долара, която се използва за измерване на електромагнитните полета. Според него всеки може да види как измервателната стрелка пулсира и понякога направо подскача.

 

технологии

 

Протестите в Юджийн са само част от набиращите популярност конспиративни теории около 5G мрежата - последното поколение мрежа за разпространение на мобилни данни. Клипове в YouTube представят страшните последици от 5G.

Те събират милиони гледания заради твърденията си, че последното поколение мрежа причинява рак и дори може да бъде използвано от правителствата за контрол над съзнанието.

 

Страхът от това се трансформира в демонстрации по целия свят като на някои места те имат сравнителен успех.

 

Жители на Калифорния успяват поне временно да блокират новата мобилна клетка с аргумента, че тя не е преминала през тестовете за опазване на околната среда. В Австралия кмет спря инсталирането на 5G клетки, след като заседание на общинския съвет беше прекъснато от хора с плакати "Без 5G".

Страховете, че мобилните телефони причиняват рак, са популярни още от 90-те години на миналия век. С напредването на технологиите и масовото им разпространение опасенията започват да намаляват и битуват предимно из интернет, откъдето се зараждат конспирациите и около 5G мрежата.

Протестите се случват, въпреки че няма никакви научни доказателства, че 5G или която и да било безжична технология причинява рак или каквото и да било друго заболяване. Федералната комисия за комуникации в САЩ казва, че мобилните клетки са хиляди пъти под границите за безопасност.

 

Световната здравна организация допълва, че данните, с които разполагаме, не потвърждават каквито и да било опасности за здравето.

 

Най-популярните източници на конспиративни теории отиват наистина далеч с твърденията си за 5G в опитите си да привличат все повече и повече гледания в YouTube. Публикувани са поне дузина видеа със зловещи истории, които описват глобален контрол над умовете с цел масово унищожение и геноцид.

Според жителите на Юджийн новите мобилни клетки са просто начин на военните да прибират парите на хората. Един от руските държавни канали - RT - също лансира конспирации около 5G мрежата. Водещият си признава, че е трябвало да провери в Wikipedia за какво точно става въпрос, но веднага след това също се впуска в заплашителни прогнози.

Има ли някаква уловка, чуди се той, и веднага отговаря - има уловка и тя е, че мрежата може да те убие.

 

Конспиративните теории около 5G са подхранвани от куп фалшиви новини, за които се предполага, че демонстрират опасните ефекти от мрежата.

 

Противниците на новото поколение мрежа често дават за пример 5G експеримент, за който се твърди, че е убил стотици птици в Холандия. Твърдението идва от редица постове във Facebook.

Всъщност експериментът е проведен месеци преди мистериозната смърт на птиците. Феновете на конспирациите също така казват, че 5G ще изисква повече клетки за разпространение, което увеличава опасността от вреди. Освен това се притесняват, че новите клетки ще излъчват толкова концентрирано електромагнитно поле, че то ще е пагубно за здравето.

Според технологичните компании тези страхове са напълно неоснователни и в момента няма научни доказателства за какъвто и да било риск. Някои дори допълват, че новите клетки ще излъчват по слабо поле от старите си събратя.

 

Притесненията около 5G напомнят опасенията около други нови технологии.

 

Доста от противниците на 5G преди това са протестирали и срещу други иновации като например смарт устройствата, които според тях са или уреди за следене на обикновените хора, или са вредни за здравето, без производителите да си признават.

Много от тях са напълно убедени, че главоболието им например се дължи на смартфоните им и мобилните мрежи.

Други са на мнение, че всеки път, когато се появи някаква нова технология, веднага се измислят какви ли не конспирации. Каквато и да е следващата

Станете почитател на Класа