Най-лошите технологии на десетилетието

Важно е редовно да си напомняме, че и другите хора също допускат грешки. Затова ще надникнем към турбулентните моменти на последното десетилетие.

Има една конкретна индустрия, която продължава да се представя особено добре, когато става дума за забъркването на каши. Разбира се, това е технологичният сектор, пише Mashable.

Настанете се удобно, сложете си заглушаващите шума слушалки и се отдайте на възможността да прочетете за красивите провали, събрани от изданието в следващия списък.

Ховърборди

Резултат с изображение за „Ховърборди“"

Възходът на ховърбордите започна някъде около 2015 г. IO Hawk беше звездата на технологичното изложение в САЩ CES. Преди всички да разберат какво се случва, тези устройства със странно име, се оказаха почти навсякъде, обещавайки ни светло ново бъдеще в сферата на мобилността.

Въпреки това дори необузданият смях от наблюдаването как хората падат от тази странна двуколка, която на всичкото отгоре има шанса да се самозапали, не успя да скрие факта, че тези неща са опасни. Всъщност особено опасни.

Проблемните ховърборди имаха тенденцията да избухват в пламъци и дори успяха да вземат жертви. През 2017 г. две деца починаха след запалването на зле направен ховърборд.

Instagram

Резултат с изображение за „Instagram“"

Instagram не беше нещо повече от приложение за споделяне на снимки, когато се появи през октомври 2010 г. Сега, вече притежавана от Facebook, социалната мрежа е известна с ролята си в намесата в изборите и способността ѝ да промотира странни неща. Подобно на компанията си майка, управлявана от Марк Зукърбърг, Instagram събира и води до създаването на съдържание, помагащо за възхода на капитализма на наблюдението. Да не забравяме и проблемите с пристрастяването и влиянието върху психичното здраве, които Instagram носи и за които се говори все повече. Това е и мрежата, която роди “личните брандове”, позволявайки на всеки да продава всичко през профила си.

Google Glass

Резултат с изображение за „Google Glass“"

Помните ли ги? Умните очила на Google, които показваха малки изображения пред окото на потребителя. Идеята беше за вид мобилен, носим дисплей, който е свързан със смартфона. Google обеща на всички, че този компютър за лице ще промени правилата на играта. Още преди тази странна джаджа да се озове в ръцете на първите си потребители за забавната цена от 1500 долара, интернет осъзна, че са пълна глупости, пише Mashable. В допълнение към това самата камера беше особено странна и благодарение на всички тези фактори Google Glass останаха в миналото. Днес все още съществува версия за корпоративни цели, но дори Google призна, че е объркала сериозно нещата с интелигентните си очила.

Facebook телефонът

Резултат с изображение за „Facebook телефонът“"

Facebook телефонът и по-точно мобилната операционната система на Facebook се срина и провали почти мигновено. При представянето през 2013 г. Марк Зукърбърг обеща , че устройството за 99 долара ще “превърне вашия телефон с Android в чудесно социално устройство”. Не се случи точно така. Напротив. Скоро след като беше пуснат в продажба, цената на телефона падна до 99 цента. Операционната система беше наречена “посредствена”, а ранните потребители се оплакваха, че не е интуитивна и дори е трудно да направиш обикновено обаждане. През 2014 г. New York Times писа, че Facebook е разпуснал инженерния екип, работещ по мобилната операционна система.

 

ICO-тата

 

Резултат с изображение за „ICO-тата“"

 

Известни като често убежище на измамници и мошеници, първите първични монетни предлагания (ICO) се случиха още през 2013 г. Предпоставките бяха повече или по-малко прости: компания от блокчейн областта ще набира средства чрез слабо регулирана продажба на дигитални токини. Логиката беше, че тези токини ще са неразделна част от компанията по въпросите на бизнеса ѝ и на по-късен етап ще имат някаква стойност. Само че нещата не винаги се развиват по този начин. Проучване от 2018 г. установи без изненада, че 80% от ICO-тата през 2017 г. са били измама.

 

Умните колонки

 

Резултат с изображение за „Умните колонки“"

 

Умните колонки са технологичният еквивалент на онзи приятел, който непрекъснато ти забива нож в гърба. Може да вярвате по някоя изненадваща причина, че Google Home или Amazon Echo, пуснати на пазара съответно през 2016 и 2014 г., са чудесна технология, която допълва чудесно живота ви. И тук не сте съвсем прави, особено когато става дума за опазването на неприкосновеността на личния ви живот. Помните ли, когато над 1000 записа от Google Home изтекоха в мрежата? Или когато стана ясно, че Amazon Alexa е правила записи на хора в дома им? Уви, такива неприятни случаи стават все по-чести. Това не означава, че трябва да ги подминаваме с лека ръка.

Станете почитател на Класа