Индийският спускаем апарат на Луната не успява да се „събуди“ след лунната нощ

Индийският спускаем апарат на Луната не успява да се „събуди“ след лунната нощ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.09.2023
  • Share:

Надеждите за „повторно пробуждане" на индийския спускаем апарат на Луната избледняват, когато индийските учени не успяха да осъществят комуникация с космическия кораб, след като той премина в режим на изключване, за да оцелее в мразовитите условия на лунната нощ.
Индийската мисия Chandrayaan-3 през август направи историческо кацане на южния полюс на Луната след 40-дневно междузвездно пътуване и луноходът прекара повече от седмица в събиране на данни от лунната повърхност.
На 2 септември спускаемият модул Vikram и марсоходът Pragyan бяха поставени в „режим на заспиване", преминаха в хибернация, за да защитят електрическите компоненти по време на бруталните условия на лунна нощ, която продължава две седмици и температурите на Луната падат до - 250 градуса по Целзий.
Учените от Индийската организация за космически изследвания (ISRO) казаха, че са уверени, че космическият кораб може да оцелее в екстремните условия и че ще се събуди отново около 22 септември, когато отново ще бъде окъпан в слънчева светлина и слънчевите панели ще могат да презаредят батериите му.
Учените от ISRO обаче не са успели да се свържат с роботите оттогава и казаха, че „намаляват надеждите за тяхното съживяване". Според учените е имало около 50% шанс устройствата да издържат на минусовите температури.
„Усилията за установяване на комуникация със спускаемия модул Vikram и лунохода Pragyaan ще продължат", каза ISRO в Twitter, в петък, но оттогава не са направили официални съобщения. ISRO ще продължат усилията си да осъществят контакт с космическия кораб до 30 септември, когато е планиран следващият лунен залез.
Преди да поставят спускаемия модул и марсохода в режим на заспиване, учените от ISRO искаха да подчертаят, че мисията Chandrayaan-3 вече е постигнала голям успех и е постигнала основните си цели. „Ако Викрам и Прагян не се събудят, те ще останат на Луната като лунен посланик на Индия", казаха те.
Мисията Chandrayaan-3 направи Индия първата страна, достигнала лунния южен полярен регион, и едва четвъртата страна, кацнала на Луната, утвърждавайки позицията й на световен лидер в изследването на космоса. Кацането беше наблюдавано от милиони хора и мисията беше огромен източник на национална гордост, като премиерът Моди я определи като „победен вик на нова Индия".
През седмицата, в която изследваше повърхността на Луната, луноходът Pragyaan беше натоварен с това, което ISRO описа като „преследване на лунните тайни". Той измина разстояние от 100 метра, предавайки изображения и данни обратно на Земята, и потвърди наличието на сяра, желязо и кислород и други елементи на Луната.

Станете почитател на Класа