„Prada“ ще е дизайнер на скафандъра за мисията Artemis III на НАСА

„Prada“ ще е дизайнер на скафандъра за мисията Artemis III на НАСА
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.10.2023
  • Share:

Prada ще издигне дизайна си на следващото космическо ниво, след като италианската модна къща обяви последното си партньорство с Axiom Space за проектиране на скафандри за астронавти.
Тази седмица базираната в Милано луксозна марка обяви сътрудничеството си с базираната в Тексас търговска космическа компания за проектиране на лунните скафандри на НАСА за нейната мисия Artemis III през 2025 г. – първият полет на екипаж до Луната след Аполо 17 през 1972 г.
Дизайнерите на Prada ще работят заедно с екипа на Axiom Space Systems през целия процес на проектиране и ще разработват решения за материали и дизайнерски характеристики за защита на астронавтите от различни предизвикателства от космоса и лунната среда, обявиха двете компании в съвместно изявление за пресата.
„Ние сме развълнувани да си партнираме с Prada за скафандъра на Axiom extravehicular mobility unit (AxEMU). Техническият опит на Prada със суровини, производствени техники и иновативни дизайнерски концепции ще донесе напреднали технологии, които са инструмент за осигуряване не само на комфорта на астронавтите на лунната повърхност, но и на така необходимите съображения за човешкия фактор, които липсват в наследените скафандри", каза главният изпълнителен директор на Axiom Space Майкъл Суфредини.
Маркетинговият директор на Prada Group, Лоренцо Бертели, приветства партньорството, наричайки го „истинско тържество на силата на човешката креативност и иновации за напредък на цивилизацията. За нас е чест да бъдем част от тази историческа мисия с Axiom Space. Нашите десетилетия на експерименти, авангардни технологии и дизайнерско ноу-хау – които започнаха през 90-те години с предизвикателството на Луна Роса за Купата на Америка – сега ще бъдат приложени към дизайна на скафандър за ерата на Артемида. Развивайки дизайна на скафандъра за екстракорпусна мобилност на НАСА (xEMU), скафандрите Axiom Space са създадени, за да осигурят повишена гъвкавост, по-голяма защита, за да издържат на суровата среда и специализирани инструменти за изследване и научни възможности", се казва в изявлението.
Artemis III ще бъде първата екипажна мисия на НАСА до южния полюс на Луната и ще включва първата жена и първия цветнокож, кацнали на Луната. Според НАСА астронавтите ще правят снимки и видеоклипове на повърхността на Луната, ще изследват геологията и ще извлекат различни проби от южния полюс на Луната.
Източник: Гардиън, превод:Ш.Меламед

Станете почитател на Класа