Анселмо Капороси, президент на Експертния съвет по структурни фондове и европейски програми към Италианската търговска камара БДЖ - влакът към устойчиво европейско развитие

От 27 до 29 май Добринище бе домакин на организиран от БДЖ семинар, в който мениджмънтът на дружеството сподели и обсъди въпроси около идентифицирането на стратегически инициативи, които биха могли да подпомогнат възраждането и развитието на компанията. Чутото ме кара с увереност и облекчение да заявя: „Най-сетне“. Участието в това събитие ми дава увереността да твърдя, че България има потенциала да създаде някои от най-добрите практики и така да демонстрира, че е силно конкурентоспособна европейска държава.
Като част от стратегията за насърчаване на устойчиво развитие, базирана на силните и слабите страни, не могат да не бъдат планирани действия, изискващи ангажирането на различни сектори в европейски инициативи чрез редица програми. Това, разбира се, очертава дълъг и сложен процес, осеян с препятствия и проблеми, но набелязаните от дебатите по време на семинара намерения (желанието да бъдат дадени конкретни отговори на крайните потребители, да бъдат оптимизирани инфраструктурата и услугите, да бъдат достигнати по-високи стандарти за качество) са чудесни предпоставки за създаването на добра европейска практика от българска институция.
Конференцията бе открита от Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ, който направи общ преглед на планираните мерки за развитието на компанията, очертаващи холистичен подход, изцяло в съответствие със стратегията за европейска съгласуваност. Работната среда на конференцията се характеризираше със сериозна ангажираност на участниците, която доведе до конструктивни сблъсъци по различни стратегически въпроси, свързани с растежа и развитието на БДЖ. В пълно съответствие с изискванията за политиките на Европейския съюз активно участваха ръководителите на отдели и профсъюзните представители за сектора, благодарение на което се стигна до оперативен анализ и уточняване на евентуалните стъпки за устойчив глобален растеж на компанията, съоръженията, услугите и човешкия й капитал.

Колко е важно да имаш стратегия и визия?

Както бе подчертано при различни случаи от Савина Големинова, директор на отдел „Европейски проекти и програми“ в БДЖ и организатор на събитието, необходимо е разработването и консолидирането на добра стратегия и съобразяване с реалните нужди на всеки отдел като пряко отражение на изразените от крайните потребители нужди както на национално, така и на международно ниво. Големинова увери колко важно е разработването на средносрочна стратегия, основаваща се на визия на европейско и международно равнище, която да е способна да съживи българските железници не само в национален, но и в по-широк глобален контекст.
Намесата на Галина Василева, директор на управителния орган на оперативна програма „Транспорт“, съдейства да се разбере по-добре кой осигурява европейските средства, които помагат за разработването на проектите в железопътния сектор. Не мога да скрия задоволството си, че съм участвал в това събитие и след повече от три години работа в България и двайсет и една години лична ангажираност с европейските програми. То ми предостави възможността да си сътруднича пряко с хора, които искат да спомогнат за устойчивото развитие на компания, която, ако следва и въведе програмата, несъмнено ще се превърне в част от европейския и международния контекст като износител на добри практики в полза не само на българите, но и на всички европейци.

Промените са възможни с оптимизация на управлението

Заместник-министърът на транспорта Камен Кичев наблегна на гореспоменатите аспекти от стратегията и осигури важно поле за допълнителен размисъл и дискусии, полезни за обмена на идеи, за да се резюмират по-добре бъдещите действия.
Тези промени са възможни, ако БДЖ работи с оглед на управлението на проекти, насочени към по-адекватна употреба на вътрешните ресурси (човешки, финансови, оборудване) и със сериозен ангажимент към резултата, който трябва да се постигне. Ръководството на БДЖ представи и обсъди потенциални начини за съгласуване на различните дейности на няколко фронта. Конструктивната намеса на Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България, хвърли повече светлина върху пътищата, по които участието в различни програми на ЕС дава реална възможност да се добият най-добрите оперативни и бизнес практики, да се подобри имиджът на институцията и да се започне процес на непрекъсната оптимизация на услугите, предлагани от институцията. Това е възможно да се постигне само ако всички членове на различните отдели работят сплотено и разрешават споровете си, като се изслушват и открито обсъждат идеите си.
Началото на този процес включва схема за гарантиране на взетите решения, ако искаме те да доведат организацията до по-високо ниво в европейски контекст. Затова е необходимо адекватно да се подкрепят различните работни екипи, които трябва да могат бързо да взимат решения по множеството изисквания и условия, наложени от този сложен процес. Тази готовност за действие на участниците в процеса говори за желанието им да изградят гъвкави модели за справяне с постоянно променящите се пазарни нужди и за осигуряване на необходимите условия за това. Ясно се вижда и способността им да действат с чувство на отговорност в рамките, определени от целите на ЕС. Европейското измерение изисква задълбочаване на сътрудничеството между държавите на всички нива, а това допълнително ще подтикне институциите да се организират и структурират по начин, който ще им помогне да играят активна и водеща роля в няколко европейски инициативи. Надявам се да съумеят да дадат добър пример на останалите държави членки.

Станете почитател на Класа