Поръчките на азиатски износни стоки сочат риск за ръста в Европа

Китайският индекс за производството отбеляза ръст през декември и показа, че едно забавяне на втората по големина икономика в света може да подейства стабилизиращо, независимо че европейската дългова криза помрачава перспективите за износа.
Индексът на мениджърите по покупките (PMI) се повиши от 49 на 50,3 през ноември, съобщи в изявление Пекинската федерация по логистика. Данните надминаха всички прогнози в изследване на „Блумбърг нюз“ сред 15 анализатори, в което очакваната средна стойност на показателя беше 49,1. Две изследвания изтъкнаха какви ще са жертвите, които Азия може да даде поради спада на световния ръст. В изследването индексът на поръчките за износ сочи трети месец на свиване, докато Южна Корея прогнозира, че собствените й задгранични доставки ще се увеличат през 2012 г. едва с една трета от темпа на увеличение през изминалата година.
„Европейските дългови проблеми, мерките за икономии, предприети от европейските страни, и бавното възстановяване на американската икономика означават, че търсенето на азиатски стоки през тази година вероятно ще бъде слабо, което ще създаде низходящ риск“, заяви Яо Вей, базиран в Хонконг икономист на Societe Generale SA. „Ефектът от празниците“ в резултат на честванията на западната и китайската Нова година помогна да се насърчи PMI, съобщиха от федерацията по логистика, която оповестява данните на статистическата служба. Китай също така приложи някои рестриктивни мерки, за да насърчи ръста, като понижи изискванията за банковите резерви през ноември за първи път от 2008 г. насам.

Начало на стабилизиране

Отделен индекс на HSBC Holdings Plc и Markit Economics от 30 декември показва, че производството се е свило за втори месец. Същевременно повишението на този показател накара HSBC да заяви, че „темпът на забавяне на китайската икономика започва да се стабилизира“. Изследванията имат различен обем на извадките и различна методика. Яо заяви, че сезонното търсене преди продължаващите една седмица празници по случай Лунната Нова година, които започват на 23 януари, може би до голяма степен е повлияло на по-добрите от очакваното данни, „което отново ни напомня да не подценяваме потребителската способност на китайските домакинства“.
Индексът MSCI Asia Pacific, който изключва японския индекс Japan Index, се понижи с 0,4% в Сингапур поради опасения за световния икономически ръст.
В Южна Корея Samsung Electronics Co. и Hyundai Motor Co., най-големите корейски компании, заявиха на служителите си да се приготвят за жестока конкуренция на фона на слабата световна икономика, след като правителството призова за планове за действие при извънредни ситуации.
„Икономиката на Южна Корея е изправена пред още по-голяма несигурност тази година, а световната икономика може бързо да се влоши, ако европейската дългова криза също се влоши. „Трябва да се подсилят плановете за действие при извънредни ситуации, целящи да предотвратят заразата от европейската криза.“
Корейският президент Лий Мьон-бак заяви, че през тази година ще се съсредоточи върху понижаването на инфлацията и безработицата, като инвестира над 10 трлн. вона ($8,6 млрд.) в разкриване на нови работни места. Целта на правителството е да понижи инфлацията до рекордните 3%, допълни той. Потребителските цени се повишиха с 4,2% през декември.
Износът на корейски стоки може да отбележи ръст от 6,7% тази година, което е понижение спрямо ръста от 19,6% през 2011 г., заяви правителството. През декември ръстът беше 12,5%.
„Инерцията на световния ръст отслабва“, съобщи в изявление южнокорейското Министерство на икономиката. „Ръстът на износа и на вноса ще се забави поради по-голямата несигурност в световната икономика.“
В данните за китайския PMI индексът на поръчките за износ се повиши от 45,6 през ноември до 48,6, което все още е под 50 – границата между свиване и растеж. Индексът на производството скочи от 50,9 на 53,4.
В новогодишното си обръщение на 31 декември китайският президент Ху Цзинтао заяви, че Китай се стреми да постигне стабилен и „сравнително бърз“ ръст през 2012 г. на фона на все по-нестабилното възстановяване на световната икономика. Освен натиска върху износа мерките срещу имотните спекулации може да ограничат икономическия ръст, като понижат ръста на строителството, а служителите се борят с рисковете от лошите банкови заеми.
Възстановяването на PMI „не сочи, че икономиката се е преобърнала“, заяви Чжан Чжъвей, базиран в Хонконг икономист от Nomura Holdings Inc. „Ръстът ще продължи да губи инерцията си и през това тримесечие, тъй като европейската криза ще навреди на износа на китайски стоки, а охлаждането на имотния пазар ще понижи вътрешното търсене.“
Standard Chartered Bank вчера заяви, че централната банка може да понижи изискванията за банковите резерви, преди финансовите пазари да отворят отново на 4 януари. Освен стимулирането на ръста политиците може да поискат да гарантират, че в системата има достатъчно кеш преди празниците.
Индексът Shanghai Composite Index се срина с 22% миналата година, което бележи рекорд от 2008 г. насам, поради опасения, че затягането на паричната политика и опитите за овладяване на цените на имотите в големите градове ще ограничат ръста. Понижението на индекса с 33% от 2009 г. насам го превръща в най-зле представилия се показател сред 15-те най-големи световни пазара.
Bank of America Merrill Lynch изчислява, че китайската икономика е отбелязала ръст от 8,7% през последното тримесечие спрямо предходната година, което е най-ниският темп на ръста от второто тримесечие на 2009 г. насам.

Слаба инерция

В изявление на федерацията по логистика се казва, че забавянето на икономиката е стабилизиращо, въпреки че инерцията на ръста остава „сравнително слаба“. Възстановяването на индекса на производството през декември показва, че Китай „няма да претърпи голям спад през 2012 г.“, заяви Чжан Лицюн, старши анализатор в Центъра за изследване на развитието към Държавния съвет. През ноември индексът сочеше първото свиване на производството от февруари 2009 г. насам.
Nomura прогнозира, че китайската икономика, която има най-голям принос за световния растеж, ще отбележи ръст от 7,9% през 2012 г. – най-слабия от 13 години насам. Инфлацията се забавя, след като достигна тригодишен рекорд от 6,5% през юли.

Станете почитател на Класа