Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Контролът по почистването на пътищата е на всички нива

На много места голяма част от проходите остават затворени така, както винаги остават през зимата. Останалите пътища от републиканската пътна мрежа са почистени, проходими са при зимни условия. Има ограничения за тежкотоварни автомобили над 10 тона. Но като цяло ситуацията е спокойна, особено на кризисната точка, която беше този уикенд, а именно магистрала „Хемус” в частта Витиня.
Успяхме да отворим по две платна във всички посоки, за да има нормално движение на трафика, лента за изпреварване и до сутринта вече беше освободена и аварийната лента, за да може пък да бъде отбиван при необходимост тежкотоварният трафик, който за съжаление невинаги спазва разпоредбите на МВР. Когато имаме една колона от 30, 40, 50 ТИР-а, които са отбити, за да изчакат да бъде почистено и да спре снеговалежът, те тръгват на своя на глава, съответно обръщат се, подхлъзват се, затварят движението. Оттам нататък снегът започва да натрупва. Снегорините не могат да минат да изчистят, включително влекачът не може да мине, за да изтегли ТИР-овете, и това създава опасна обстановка.
Вината за създалата се ситуация в конкретния случай е на „Автомагистрали” ЕАД. И именно това беше една от основните причини за моето решение на момента да освободя колегите от екипа им. Все пак това е дружество, което функционира от много години и което не може да си позволи да бъде стреснато и да загуби самообладание в кризисна обстановка. А не часове наред аз да получавам неточна, непълна информация и на места, да не кажа, лъжи, за това, каква е обстановката.
Бих казала, че в останалата част от републиканската пътна мрежа колегите се справиха сравнително добре. Нещата бяха под контрол там, където има организация и планиране и координация между институциите. Това липсваше на „Хемус”. Мисля, че изводите са ясни.
Отговорността се търси на всички нива. От тази гледна точка, започвайки от най-долното ниво, а именно хората, които са на терен, и хората, които трябва да осигурят почистването, това са фирмата „Автомагистрали”, която трябваше да осигури това почистване.

Станете почитател на Класа