Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Агенция "Пътна инфраструктура": Много фирми ще бъдат глобени за несвършена работа

Камионите с неподходящи гуми и водачите им, които нарушават разпоредбите на „Пътна полиция“, пречат на почистващата техника. Тежките тирове трябва да спират встрани.
Ръководството на "Автомагистрали" ЕАД бе освободено, защото не е предприело адекватни мерки за преодоляване на кризисната ситуация на магистрала „Хемус”. Държавната фирма, която отговаря за почистването на магистралата, не е повикало навреме тежка техника, смятайки, че може да се справи. Подкрепям идеята на премиера Бойко Борисов водачите, които нарушават предписанията на МВР, да бъдат задържани.
В момента фирмите, отговарящи за поддържане на републиканската пътна мрежа, не са достатъчно стимулирани да почистват, тъй като дават единични цени за всяка дейност. Те се коригират с коефициент в зависимост от метеорологичните условия. Фирмите получават средства дори когато е слънчево, за това, че са в готовност. Когато вали сняг, те получават пълната сума, която са заявили в договора, но пък трябва да почистят.
Сключените договори с тях са с четиригодишен срок, за да могат да си направят разчети и да инвестират в техника. След три години се предвижда промяна в условията, която ще въведе заплащане според извършената работа.
Годишният бюджет на агенцията за почистване е 50 млн. лева, които се изплащат на 28 фирми. Почти навсякъде ще има глобени фирми за несвършена работа. Пътната агенция е възложител. Ние управляваме двадесет хиляди километра пътна мрежа. Точно за тази цел сме направили обществени поръчки и сме възложили организацията и самото изпълнение на почистването на отделните пътни участъци по области на съответните фирми.
В договорите няма изискване фирмата да почиства, докато вали сняг. Заложеното време за почистване е обвързано с приключването на снеговалежа, в цял свят е така.

Станете почитател на Класа