В корабоплаването който пести пари от безопасност, впоследствие заплаща прескъпо

Поредната сериозна морска катастрофа е факт. След сблъскване в подводен риф завърши преждевременно своя рейс луксозният пътнически суперлайнер „Коста Конкордия”. Това не е нито първата, нито ще бъде последната трагична картина в галерията на морските катастрофи. Разглеждайки множество снимки от последните часове на кораба, конкретната информация, получена от различни източници, и анализ на много данни, може да се констатира следното: Факт 1: Капитанът обяви, че корабът се е ударил в подводен риф, който не е бил обозначен на навигационната карта. Съществуват изключително сериозни съмнения, че това не отговаря на истината – което личи при проследяване движението на кораба, който вероятно с цел атракция по време на прехода си е бил планирано отклонен за емоционални усещания сред пътниците. Факт 2: Капитанът по време на сближаване с брега не е на мостика, а в един от ресторантите. Разбира се, това следва да се докаже по безспорен начин. По процедура той следва да е на мостика, въпреки, че на пътническите кораби вахтите са удвоени. Ако това е вярно, това е много сериозна предпоставка за нарушение, като то не може да бъде плод на незнание, а на небрежност. Факт 3: Много сериозен пропуск, защото, каквото по-нататък и да се случва, капитанът е човекът, по който ще се хвърлят камъни. По безотговорен начин той е изоставил бедстващите пътници, екипаж и кораб, преди да е изваден на брега и последният оцелял пътник. По процедура и морал това е недопустимо. Факт 4: Случайно или умишлено, капитанът пропуска да изпълни задължението си да вземе със себе си и електронния дневник - черната кутия на кораба. В тази кутия се записват всички данни, които могат да докажат или опровергаят версията му за «камъка», местоположението на кораба в различни моменти от движението му, маневрирането преди и след удара, дадените разпореждания и т.н. Разбираемо е, че ако се намери необозначена плитковина по маршрута на кораба и без да се появи «черната кутия», това би било добре за корабното ръководство. Обаче служители на бреговата охрана намериха и извадиха кутията, а камъка?

Отчаяни опити да се избяга от вината

В защита на капитана на кораба първоначално се включи Джани Онорато - генерален директор на компанията, твърдейки, че няма отклонение от курса и че по този път корабите им минават 52 пъти в годината. Наложи се обаче по-късно да промени мнението си и да признае, че корабът се е бил отклонил от маршрута си. Движението на плавателния съд на 13 януари, след 20.00 часа безспорно показва и доказва, че той умишлено е бил насочен за сближаване с остров Джилио, при това тази огромна маса от 114,500 тона се е движела до последния момент със скорост 15,5 възела (около 29 км/час) към собствената си Голгота.
При катастрофата с «Коста Конкордия» се наблюдава синдромът "човешка грешка", като тя вероятно е породена от невярно оценена ситуация, последвана от неправилни действия. Инцидентът нямаше да се случи, ако бяха спазени процедурите за безопасно плаване. По ирония на съдбата тези процедури може би са създадени от капитан Скетино, който, преди да поеме командването на кораба, е бил офицер по безопасността на компанията «Коста». Сега собствениците ще трябва да докажат на застрахователите, че отсъства фактът «груба небрежност» в действията на командването на кораба, т.е. на неговия капитан. Мисля, че няма да им е много лесно да успеят да ги убедят.

Господ е бил благосклонен

В крайна сметка можем да кажем, че Господ е бил благосклонен, че морето е било спокойно и камъкът - близко до брега, защото при други обстоятелства (щорм, буря, мъгла, лед, в открит отдалечен район) биха се случили по големи неприятности. Хората на борда са имали късмет и при самия инцидент, защото, ако ударът бе челен, жертвите и пострадалите щяха да бъдат много повече.
Този тежък морски инцидент идва, за да потвърди една стара максима. В корабоплаването който пести пари от осигуряване на безопасността (обучение, тренировки, практика), след това ги харчи за... ковчези.

Станете почитател на Класа