Южна Корея има интерес към български органични продукти

Тази година се надявам премиерът Борисов да посети Корея, за да обсъди икономическото сътрудничество, научното и технологичното сътрудничество и развитието на електронното правителство. Борисов е бил сериозно впечатлен от е-правителството на Естония при посещението си, но искам да отбележа, че в списъка на ООН Корея е страната номер 1 по развитието на електронни правителствени услуги. В София има корейско-български център за сътрудничество в сферата на електронните комуникации. Община Смолян е поискала помощ за развитието за електронна местна власт. Имаме идея да подкрепим разработването на платформа за електронно обучение в 18-о училище “Уилям Гладстон”. Например в метрото хората биха могли да кликнат в система и да получават информация от кметството.
Доколкото разбирам, БДЖ се опитва да разработи програма за интелигентен транспорт, която да се контролира от център в София. Дори Софийска община се опитва да разработи интелигентен транспорт. Нашият ИТ-център е готов да направи проучване на възможностите за е-града и интелигентния транспорт, в София и в железопътната мрежа. Вярно е, че електронното правителство зависи от броя на хората, които ползват интернет и имат безжичен достъп. В град като Париж е трудно използването на Wi-Fi, в София и други български градове обаче използването на безжична мрежа е лесно. Министър-председателят Бойко Борисов е заявил, че иска да развие електронно правителство в рамките на 8 месеца. Освен това корейската платформа за електронно правителство е “open source”, така че може да бъде взета и използвана с минимални модификации било от България, било от Сенегал. Затова казвам: “Побързайте с електронното правителство и се опитайте да избегнете нашите грешки.” С помощта на е-правителството също така община в България, която произвежда селскостопански продукти, може да прати предложение направо в Сеул.
В Корея има интерес към български органични продукти, вино, мед и други.

През май имаме международно селскостопанско изложение

Поканили сме и български производители. Досега 8 компании са потвърдили участие. Миналата година за първи път българско вино беше изнесено в Корея, премина митницата и вчера ме информираха, че част от него вече е продадено. Особено след отмяната на митата по споразумението за свободна търговия съм уверен, че българското вино ще може да е конкурентоспособно на пазара в Корея, с качество, с вкус, с цена.
Относно инвестициите, Kia Motors произвежда автомобили в Словакия, Hyundai Motor Company произвежда коли в Чехия. Hyundai има производствена линия и в Санкт Петербург, и в Турция. Като се имат предвид изгражданите от българското правителство проекти в инфраструктурата, в бъдеще несъмнено страната ще бъде привлекателна дестинация за корейските инвестиции. Миналата седмица на обяд, организиран от Американската търговска камара, премиерът Борисов подчерта, че правителството ще опита да постигне целта от 20% енергия от възобновяеми източници до края на 2020 г. Това обаче ще повиши цената й. Трябва да се подкрепя производството на електричество от биомаса, както и от всякакви други източници. Тъй като в България има много гори, може да се развива производството на енергия от дървени стърготини, което все още не се прави в страната.
След като през декември беше съобщено че Ким Чен-ир е починал от болест, изглежда, че ще има стабилно предаване на властта в КНДР, което ще гарантира стабилността на полуострова. Не съм в позиция да давам оценка на ситуацията, но българският опит, включително в прехода към демокрация, може да бъде модел за Северна Корея и бъдещото й развитие. Главното в процеса на преминаване към демокрация, както в България, така и в други източноевропйески страни, беше интеграцията към международната общност и излизането й от изолация. Откритост навън, откритост като общество, отказ от враждебни намерения към съседните страни и повече диалог с тях. Аз не съм в позиция да правя преценки за бъдещето на КНДР, но никой гражданин на света и никоя страна в света не биха могли да се противопоставят на великото течение на историята.

Из дискусия в СБЖ на тема “Икономическите успехи на Република Корея през 21-ви век и двустранното сътрудничество”.

Станете почитател на Класа