Създава се излишно напрежение

Прогнозите ми за тази година не са много светли. Почти навсякъде можем да наблюдаваме напрежение както сме я подкарали. Създава се напрежение и там, където не би трябвало да има, и то по глупав и елементарен начин. Работата с миньорите например беше напълно ясно как ще приключи. Беше ясно, че ще смачкат миньорите.
Заради безотговорно отношение към проблематиката всичко може да бъде провокирано. Има купчина неща, които могат да се свършат със здрав разум. Те обаче се вършат на базата на имперично знание.
Не бих се изненадал, ако утре избухне социално напрежение от поредното вдигане на цените на тока, защото прагът на търпимост на българина вече е достигнат. Не бих се изненадал в никакъв случай от такива протести. Напрежение има и около тристранния съвет за сътрудничество. Обезсмислянето на тристранния съвет отдавна е основна цел на финансовия министър. Това беше основната причина, заради която ние напуснахме тази бутафорна система.
Нормалният подход беше да си кажат – тук нещо не е наред, нека да потърсим начин да го оправим, но не. Няма такова нещо. Щом се стигна дотам, че и работодателските организации да имат проблеми, значи нещата са тежко сбъркани, защото работодателските организации винаги са пели в хора на правителството. И да стигнеш дотам и на тях да им се посяга - значи нещо е тежко сбъркано на мисловно ниво.
Когато държавата прави глупости е очевидно, че срещу нея ще се стачкува. В момента когато някой започне да върши глупости е логично да му се случат такива неща. Въпросът е какво и защо го правиш. Ако правиш глупости – стачка. Ако се държиш нормално, ще живееш в комфорт.

Станете почитател на Класа