Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България: Трябва да се сложи край на темата ДС в дипломацията

Подкрепям новия президент Росен Плевнелиев в идеята му да се сложи край на темата ДС в дипломацията. Редно е да се приключи с това противоборство, защото то е контрапродуктивно за държавата.
Факт е, че тези посланици са работили в 99% от случаите за интересите на България и че бяха незаслужено компрометирани. Крайно несправедливо беше те всички да бъдат поставяни в един общ черен списък. Необходимо бе всеки случай да се разгледа поотделно и тогава внимателно да се прецени какво да се прави с всеки от тях. Не беше редно да се допуска такъв скандал 20 години след началото на промените. След всичко, което се написа, даже и след решението на Конституционния съд (КС) по казуса, който беше в полза на посланиците от ДС, няма да можем да се освободим скоро от баласта на тази контрапродуктивна дискусия.
В сферата на дипломацията обаче трябва да се гледа по-комплексно на нещата. И дори въпреки решението на КС е нужно да се постави ново начало. Посланици от ДС вече не бива да има. Това обаче са хора със със знания, капацитет и опит и трябва да им се даде възможност да работят във външно министерство или на друга позиция, на която те ще бъдат достатъчно полезни за страната.
При новите назначения на посланици, които предстоят, се надявам да се заложи на професионализма, на дипломати от кариерата, които владеят поне два чужди езика. Сега към дипломацията има големи очаквания, след като в последната година репутацията й у нас бе силно разклатена. За съжаление ГЕРБ даде лош знак при номинирането на консули, като се заложи повече на партийни назначения, а не на професионалистите.
Друго важно в сегашната ситуация на световна криза е да се разчита на икономизацията в този сектор, също и на стабилността и последователността. На дипломатите ще се налага да работят все повече в областта на икономиката, в полза на българските национални интереси.

Станете почитател на Класа