Илиана Йотова, евродепутат от групата на ПЕС: ЕП ще стопира забраната за теглене на филми и музика

Всички евродепутати, с изключение на колегите от ГЕРБ, имаме твърда позиция по отношение на АСТА. Нашето категорично мнение ще бъде изразено и по време на дискусиите, които предстоят в комисиите на Европейския парламент. В момента цялото споразумение АСТА е предоставено на правния отдел на Европейския парламент, за да се види до каква степен то нарушава разпоредбите на европейското законодателство и договорите на общността. Ние имаме подозрение, че в много отношения правният отдел ще се произнесе против това споразумение.
Преди година и половина имаше подобна ситуация. Тогава ЕП трябваше да ратифицира т.нар. споразумение СУИФТ - за достъпа до банковите тайни и банковите авоари. Европейският парламент категорично отхвърли споразумението. Европейската комисия беше принудена да направи втори вариант, съгласувайки го с останалите страни извън ЕС и да намери приемливи текстове така, че то да не нарушава правата на човека. Смятам, че съдбата на АСТА ще бъде подобна.
Що се отнася до проекцията на споразумението на българска почва, това е още един пример как се заобикалят нормалните институции в страната. От начина, по който реагираха нашите колеги от ГЕРБ тук, в Народното събрание, се разбра, че те изобщо не бяха чували за подобно нещо.
Но на мен ми се ще да обърнем и малко внимание върху самото споразумение. На няколко пъти в текста категорично е посочено, че всички държави, които го подписват, трябва да изпълняват клаузите на това споразумение. Нещо повече – ако те нямат необходимото законодателство за него, да бъдат така добри да създадат това законодателство и никакви особени мнения и никакви резерви оттук нататък не са валидни.

Станете почитател на Класа