Няма да оказваме натиск за шистовия газ

На 5 февруари беше първото посещение на Хилари Клинтън в България в позицията й на държавен секретар. Тя е добър приятел на страната и от известно време иска да посети България, да се види с премиера, да види България. Това беше посещение на приятелска основа.
Тя всъщност не пристигна с някакви специални молби или желания. Дискутираха се редица важни теми, но това правят съюзниците по принцип. Това беше добра възможност г-жа Клинтън да се запознае с вашия нов президент. Беше изключително впечатлена от него и проведоха продуктивен разговор. И с премиера водиха такива разговори. Имаха възможност да минат по целия спектър на общи теми както за външна политика, така и редица други. За нея беше любопитно да посети отново България, аз я бях насърчил. И тя даже имаше възможност да посети Боянската църква въпреки краткото посещение. И мисля, че беше трогната от това, което видя, тъй като въпреки снега беше изключително красиво всичко.

Последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда

Шистовият газ бе обсъден като част от разговорите, но беше съвсем малък елемент от тях. Държавният секретар Клинтън се съгласи с премиера Борисов, че на първо място наистина стои околната среда и в една толкова красива страна като България, с толкова девствена природа, последното нещо, което някой иска, е да навреди на околната среда. Америка също има красива природа обаче САЩ посредством новите технологии и подходящите регулации успяха да постигнат напредък в разработването на шистовия газ и провеждането на сондажи.
Госпожа Клинтън напълно се съгласи, че преди да се пристъпи към сондажи за шистов газ, наистина трябва да има абсолютна сигурност, че са налице необходимите регулации и контрол, които да гарантират, че нищо няма да се случи на околната среда. Ние няма да упражняваме натиск, а българите трябва да разгледат обективно нещата, защото когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. Това е решение, което българите трябва да вземат сами за себе си.

В САЩ цените паднаха стремглаво надолу

В САЩ в резултат на шистовия газ цените на газ по принцип паднаха стремглаво надолу, а вие тук в България плащате четири пъти повече за газ, отколкото ние. Така че и икономическият аспект е важен. Но в крайна сметка решението за това е в ръцете на българското правителство.
Наистина вярвам, че „Шеврон” приеха наготово, че като дойдат в България, направо ще могат да пристъпят към своята работа. Но всъщност не става дума само за шистовия газ. Това е валидно за всяка компания, която идва в България. Те трябва да се държат като отговорен корпоративен оператор, да запознаят добре обществеността с това, което вършат. Ние от САЩ очакваме това от нашата компания. Мислим, че „Шеврон” си научиха урока. Аз смятам, че те имат желание да оперират в България в бъдеще. Те наистина имат желание да бъдат абсолютно открити и искрени с българската общественост. И в крайна сметка, каквото и да е решението на българите за шистовия газ, надявам се да е на базата на обективна информация.
Дискусията около съдбата на газопровода „Набуко“ също ще продължи. Разбира се, и на някои алтернативи на „Набуко”. Понастоящем, това е така нареченият „Южен коридор”. Но тук става дума за различни важни решения, които ще се вземат от участниците в проекта „Набуко” – не само България, но и Азербайджан, и други страни. Този „Южен коридор” е понятие, зад което стои идеята за алтернативни трасета на газ, които да достигат чак до Австрия.
По отношение на атомната енергетика, първият въпрос, който трябва да бъде решен, е дали България иска да има седми реактор на „Козлодуй”. Ако отговорът на това е „да”, ако има открита обществена поръчка, търг за това и компании ще се състезават за това, аз нямам съмнение, че „Уестинг хаус” ще имат желание да участват в това съревнование. „Уестинг хаус” в крайна сметка представляват САЩ, откъдето идват най-напредналите технологии по отношение на ядрената енергетика. Но първият отговор, който трябва да дадете, е дали искате това.

Пред БНТ, със съкращения

Станете почитател на Класа