Финансовите пазари отдавна са калкулирали рисковете

Помощните планове, които се прилагат за спасяване на Гърция, ще са ефективни само след като се постигне пълен политически консенсус за реформите в южната ни съседка. След това мнозинството от гърците трябва да бъдат убедени, че това е най-доброто и правилно решение. Така ще спрат безредиците и протестите, което е условие спасителните планове реално да започнат да работят. Докато не се постигне всичко това, няма как да дойдат положителните резултати за стабилизация. След като се успокои обстановката, управляващите ще могат реално да се захванат с необходимите реформи.
Всичко, което се случва в южната ни съседка, ще засегне икономиката не само на България, но и на целия Европейски съюз. Най-силно отражение за страната ще има, ако по някакъв начин бъде променен статутът на гръцките банки, които оперират у нас. А това ще се отрази и на доверието на потребителите и на другите финансови институции. Вече цял свят научи, че у нас има няколко гръцки банки, което доведе до общ спад в доверието към всички трезори тук. Последствия ще има и върху инвестициите. Вижда се с просто око, че такива в България почти няма. Гръцкото правителство имаше достатъчно време, за да стигне до консенсус за реформите, които са наложителни, но не го направи. В България по времето на Жан Виденов също имаше подобна ситуация. Тогава, след като няколко месеца не се състави правителство, обществото се вдигна на бунт и точно преди да се стигне до гражданска война, проблемът беше решен.
Пазарите отдавна са калкулирали риска при различните сценарии за развитие в Гърция. Фалитът й вече е пресметнат и донякъде с това се изчерпва влиянието на кризата. Затова спасителният транш няма да успокои или да окаже някакво влияние на финансовите пазари. Не мога да дам прогноза кога ще настъпи повратният момент за Гърция. Никой не може да каже кога и как ще приключи кризата. Но предстоящият спасителен транш няма да е последен.

Станете почитател на Класа