Данъчна акция отказва италианците от скъпи коли

При акция в Милано в края на януари полицията спря над 350 автомобила, повечето от които луксозни SUV и „Порше“-та.
На контролнопропускателните пунктове, включително и един в близост до модерния квартал „Корсо комо“, полицията прибираше шофьорските книжки и регистрацията на автомобилите, а след това предаваше информацията на националната данъчна служба. Инспекторите на агенцията ще използват данните, за да проверят дали собствениците на автомобилите са декларирали достатъчно високи доходи (и дали са платили в пълен размер налозите си върху тях), за да оправдаят богатия си стил на живот.
Това е поне петата акция, насочена към богатите италианци, след кампанията в лъскавия ски курорт Кортина д'Ампецо на 30 декември, където бяха спрени 251 луксозни автомобила, сред които „Ферари“ и „Ламборгини“, пише „Бизнес уик“. На прицела на полицията бяха също така Рим, Портофино на италианската Ривиера и Флоренция.

Разминаване с декларациите

„Органите на реда ме спряха три пъти през последните няколко седмици, защото карам луксозно SUV“, казва Андреа, собственик на „Рейндж роувър“ и предприемач в богатия североизточен регион на Италия. „Това прилича на ерата на макартизма в САЩ. Виновен си до доказване на противното.“
Четиридесет и три годишният мъж, който отказа да разкрие фамилията си от страх да не привлече вниманието на италианските данъчни, планира да продаде своя SUV, който е купил миналия май. Андреа очаква да получи най-много 40 000 евро за автомобила с официална продажна цена от над 100 000 евро. „Дистрибуторите са пълни с луксозни коли. Никой не иска да ги купува сега“, заяви бизнесменът.
Италианските власти прилагат същата логика към собствениците на луксозни возила, каквато демонстрираха и преди повече от година, когато данъчните инспектори започнаха да следят собствениците на яхти, закотвени по италианските пристанища, за да видят дали богаташите плащат налозите си.
По време на акцията в Кортина д'Ампецо властите откриха, че собствениците на 42 луксозни коли са декларирали доход под 30 000 евро за 2010 г. и 2009 г. Други 19 лъскави возила са собственост на предприятия, които са регистрирали загуба през предишната година. Акцията във Флоренция разкри, че строителен предприемач без данъчна история, шофиращ „Мерцедес“ със съпругата си, получавал социални помощи. Германец, собственик на джип „БМВ X5“, изобщо не е декларирал дохода си, сочи проверка в сайта на данъчната служба във Флоренция.
Това е сериозен проблем за правителството, което изчислява, че укриването на данъци струва на страната пропуснати приходи на стойност 120 млрд. евро годишно.
„Притежанието на луксозна кола говори за ниво на разходи и стандарт на живот, които често не съответстват на доходите, декларирани от собствениците“, заяви Кармело Пианкалдини от Agenzia delle Entrate, италианския данъчен орган. „Ако собствениците демонстрират прозрачност и си закупят скъп автомобил, няма за какво да се притесняват.“
По-ефективното събиране на данъци е част от програмата на министър-председателя Марио Монти за смъкване на рекордно високите лихви по италианските облигации от 1,9 трлн. евро, което ще спаси страната от съдбата на Гърция, Португалия и Ирландия, прибегнали до спасително финансиране.
Монти вдигна данъците върху луксозните стоки, включително скъпите коли. Собственикът на „Ламборгини Авентадор“ на стойност 316 000 евро сега ще трябва да плати около 8400 евро годишни данъци, което е с 6600 евро повече отпреди.
Данъчните власти отричат да са причината за спада в продажбите на автомобилния сектор. Марко Сантучи, изпълнителен директор за Италия на „Ягуар“, собственост на „Тата Моторс“, казва, че поръчките за висок клас коли значително са намалели през последните месеци на 2011 г. като последица от високите данъци. Все повече се продават по-евтини версии с по-малки двигатели, допълва той.

Спадащо търсене

Търсенето на автомобили от класа на „Ферари“ и „Мазерати“ на „Фиат“ и „Ламборгини“ на гиганта „Фолксваген“ спадна с 53% през януари, като по данни на Асоциацията на италианските автомобилостроители (Anfia) са продадени само 66 луксозни коли. Новите данъци и масовите полицейски проверки са смъкнали цените в сегмента с 20% според Асоциацията на автомобилните търговци (Federauto).
“Допълнителните данъци и финансовите проверки вредят на търсенето на луксозни коли и съсипват пазара на коли втора ръка“, каза Филипо Паван Берначи, ръководител на Federauto.
Спадът в продажбите увеличава натиска върху италианския автомобилен пазар, докато икономиката се държи на ръба на рецесията. Тази година сделките може да паднат до най-ниското си ниво от 1985 г. поради строгите бюджетни мерки, прогнозира изпълнителният директор на „Фиат“ Серджо Маркионе.
И все пак това не е краят на света за „Ферари“, който отбелязва най-голям марж на печалби от всички други звена на „Фиат“. Търсенето на спортни коли на компанията извън Италия е голямо.
„Положението в Италия не притеснява „Ферари“, тъй като компанията има добър бизнес в чужбина“, каза Маркионе миналия месец в Детройт. „Ако разчитахме на местния пазар, щеше да е проблем, защото тук няма търсене – строгите икономически мерки се отразяват на цялата страна“, продължава той.
Въведеният от Монти налог се цели във возилата с двигатели над 251 конски сили. Данъкът може да събере около 165 млрд. евро тази година според италианската Асоциация на чуждестранните автомобилостроители (Unrae).
„Трудно е да си представим, че някоя друга европейска страна, в която производителите на луксозни коли допринасят значително за заетостта, би въвела подобна мярка“, отбелязва изпълнителният директор на „Мазерати“ Харалд Уестър.
Правителството увеличи и акцизите върху горивата. По оценка на Unrae допълнителното облагане ще струва на италианските шофьори общо 5,1 млрд. евро до края на 2012 г.

Станете почитател на Класа