Парите свършват, ще блокират цели системи

След серията скандали през последните седмици Бойко Борисов няма полезен ход. Неговият модел на управление се изчерпи. Затова и той няма полезен ход - нито в здравеопазването, нито в икономиката. Никъде. Една смяна на здравния министър би била израз на безпомощност. Самият министър на здравеопазването не знае какво прави или се прави, че не знае. Скандалите в здравеопазването са символ на неумението да се управлява. Самите чиновници крадат колкото могат и каквото могат, защото надушиха, че държавата свършва.
Това е началото на Виденовата зима. Онова, което се задава, не сме го виждали от времето на Виденов - спад на икономиката, блокиране на институции, неплащане на лекарства, неплащане на пенсии, закриване на училища. Това няма да се случи веднага, защото все пак зимата мина, а лятото малко ще омекоти нещата, но все пак до края на годината ще започне да се случва.
Парите на държавата свършват някъде до средата на годината през юни-юли. Оттам нататък през есента ще блокират цели системи. Трябва да очакваме огромен хаос и обществено недоволство.
Някои хора вече са усетили, че средствата в държавата свършват, и всички са се накачулили и помпат последните пари, като по този начин съкращават времето до фалита. Наблюдаваме как всеки използва своето господстващо положение и се опитва да акумулира пари.
Вижте динамиката на бонусите. През 2010 година въобще ги няма, а през 2011 г. се удвояват навсякъде. Това е показателно.
Винаги трябва да се ориентираме по поведението на чиновника и монополиста. Те са като канарчетата в мините едно време. Ако канарчето умре – значи в мината има газ. В нашия случай, когато монополистите започнат да безобразничат, значи идва краят на парите.

Станете почитател на Класа