Парното ще поскъпне с около 9-10% от 1 април

Когато се регулира цената на един продукт, който се внася, то няма как у нас цената му да бъде по-ниска от тази по международните пазари. Тоест причините за вдигането на цената на газа са само заради договорите за доставките на суровината. В момента работим с реални договори, които „Булгаргаз“ е представил пред нас, и в тези договори са фиксирани нивата на цените. А те са съобразени с цените на горивата на средиземноморския пазар и съотношението долар-евро. В момента, в който получим анализите на топлофикационните дружества, ще знаем и с колко ще се увеличи цената на парното. Очаквам поскъпването на топлинната енергия да бъде около 9-10%, защото има едно отложено увеличение от средата на отоплителния сезон. Ние продължаваме да правим анализите и ще можем до края на следващата седмица да обявим цените. Възможно е това да се случи и по-рано. На практика обаче тези цени ще ги усетим в началото на следващия отоплителен сезон. При нас вече стана навик да стискаме палци цената на нефта и горивата по световните пазари да започне да се успокоява.

Ако има газ от местен добив, това ще свали цените

Механизмът за определянето на цените е много ясен. Спомняте си, че когато се вкарва в микса за цената природен газ от местни източници, който е значително по-евтин от вносния газ. И сега това гориво, добивано в шелфа на Черно море, спомогна да се задържат цените и да не се допуснат резки скокове. Използват се всички фактори, които могат да спомогнат за намаляването на цената.
За потребителите, които се отопляват на природен газ, и са присъединени към газоразпределителната мрежа, увеличението на цената ще бъде по-малко, отколкото е увеличението на газа. Това ще е така при всички положения, защото това е увеличение само на цената, а тези потребители плащат и за пренос по мрежата и цената за доставка. Тези компоненти остават същите и ние тях регулираме. При различните дружества ще търсим начини за намаление на цените за преноса и доставката на газ. Увеличава се само суровината, която се внася. Тези компоненти, които определят печалбите на дружествата, се свиват непрекъснато. За битовите потребители тази компонента към цената е 100-150 лв. за 1000 куб. м. Тоест природният газ е 700-800 лв. за 1000 кубика и потребителите плащат още около 100 лв. за това, че дружеството ви доставя газ до дома.

Трябва да е ясно за какво плащат потребителите

Аз лично, там където живея, се топля на дърва и ми е по-евтино. Но просто мястото, където живея, е такова и няма друго отопление. На мои близки, които използват централизирано отопление, сметките им са за около 150 лв. за 86 квадратен апартамент.
В ДКЕВР получаваме много писма от граждани и организации за това, как се структурират сметките и на базата на какво са.
Мрежовите услуги у нас, които са преносът и разпределението, мога да кажа, че са едни от най-евтините. От последните 4-5 г. основният проблем на електроенергията е свързан с цената на горивата. Ние сме правили анализи и компонентите, които се увеличават драстично, са цените на енергията, а не мрежовите услуги. При услугите дори има намаление като абсолютна себестойност, защото там непрекъснато се правят подобрения и се намаляват загубите. Затова трябва да отбележа, че искаме хората да получават достатъчно добра информация чрез сметките си. Затова и смисълът на сметките, макар и да изглеждат сложни на пръв поглед, е да се дава прозрачна информация за какво плащат потребителите. В компонента за достъп до разпределителната мрежа влизат всички разходи, които правят дружествата, за да поддържат мрежата и тя да има готовност да доставя ток на потребителите си. Има обаче и още една мрежа – преносната, за която също всеки потребител плаща такса, че я използва.
Потребителите плащат и за преноса по елмрежата – и за разпределителната, и за преносната. Тези компоненти са същите и при сметките за ток в Европа. Отделно във фактурите има ред за зелена енергия, високоефективно производство на ток, който се заплаща заради използването на природен газ и за отопление и за добив на енергия.

* Пред Би Ти Ви

Станете почитател на Класа