Американската икономика мина на по-ниска скорост

Американската икономика видимо се забавя. Не толкова очевидно е докога ще продължи тенденцията и дали няма да се превърне в тресавище. Навсякъде се забелязват отрицателни сигнали, а последните са в разочароващите данни за разходите на дребно, промишленото производство и потребителското доверие. Очакваните тази седмица слаби показания със сигурност няма да преобърнат тренда. Инвеститорите ще се фокусират главно върху продължаващата криза в Европа и реакцията на Федералния резерв в САЩ, когато централната банка свика заседание в сряда. Задълбочава се убеждението на икономистите, че Фед ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на ръста – идея, която повечето американци смятаха за малко вероятна само преди няколко седмици. Актуалното изследване на Федералния резерв на Филаделфия сред регионалните мениджъри в производството също може да хвърли светлина по въпроса. Изненадващо индексът се срина миналия месец и така официално възвести забавянето на ръста на промишлеността. Нов спад би потвърдил факта, че представителите на сектора трудно понасят спада на световната икономика, който вреди на американския износ.
Резултатите от парламентарните избори в Гърция не изключват по категоричен начин опасността от излизане на страната от еврозоната, което ще принуди останалата част от Европа да предприеме действия за ограничаване на щетите. Неясната ситуация в региона е един от многото фактори, които задържат ръста на американската икономика, а развръзката не изглежда близо. „Можете да карате в мъглата, но не можете да карате много бързо“, казва икономистът Марк Витнър от Wells Fargo. „Затова брутният вътрешен продукт на САЩ постигна скромния ръст от 2% през изминалата година.“
Един от показателите, които ще бъдат проследени внимателно, е докладът за новите жилищни проекти. Строителите вероятно са активизирали изграждането на домове през май в сравнение с април, но разликата няма да е чак толкова голяма. Въпреки че жилищният пазар се очаква да продължи постепенното си възстановяване от най-тежката криза в съвременната история, секторът е свързан с общата картина. Строителството и продажбите със сигурност ще отбележат спад, ако икономиката отслабне още повече. Във вторник и сряда е заседанието на Фед, след което председателят й Бен Бернанке ще обяви решенията. Само преди няколко седмици никой на Уолстрийт не очакваше банката да предприеме действия, а сега мнозина вярват, че финансовата институция ще се намеси. Някои икономисти очакват Фед да увеличи покупките на облигации в опит да влее повече средства в икономиката и да успокои инвеститорите в САЩ и по целия свят. Друга възможност е централната банка да разшири програмата си за размяна на притежаваните от нея краткосрочни ценни книжа за облигации с по-дълъг падеж. Ефектите от допълнителни интервенции от страна на Фед обаче не са сигурни. Лихвените проценти вече са на рекордно ниски нива, а по-нататъшното им понижение едва ли ще накара потребителите да увеличат разходите си, което е най-важният ключ към растежа.
Другият трамплин за американската икономика, секторът на промишлеността, също не дава надежди за увеличаване на разходите. Производството се забави заедно с поръчките за износ, докато ръстът в Европа и повечето чуждестранни пазари спада. „В момента няма варианти за засилване на експорта“, заяви Бриклин Дуайър, икономист в BNP Paribas. „Търсенето пада навсякъде зад граница. На път сме да станем свидетели на затишие в промишленото производство.“ Изследването на Фед във Филаделфия даде ясни признаци за подобен спад миналия месец, когато навлезе в негативна територия за първи път от миналия септември насам. „Това е признак за мястото, където се намираме в момента“, заяви Дуайър.

По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа