Секретен документ разкрива пътна карта към банков съюз в ЕС

Класифицирана чернова на заключенията от срещата на върха на ЕС следващата седмица е първата стъпка от готвената „пътна карта“ към банково обединение, което ще слее дълга посредством еврооблигации, и пълна политическа интеграция чрез изменения в основополагащия договор на съюза през следващите 10 години.
Непълният текст, публикуван само от в. „Дейли телеграф“, е тайна, достъпна само за дипломати и служебни лица, готвещи се за срещата на Европейския съвет в Брюксел на 28 и 29 юни. По-голямата част от документа представлява сделки за облигации, финансиращи инфраструктурни проекти, и други малки инициативи на ЕС, които френският президент Франсоа Оланд популяризира като „пакт за растеж“ на стойност 120 млрд. евро. Първата чернова не е особено спорна, защото въпросите за еврооблигациите и банковия съюз в момента са прекалено деликатни, за да бъдат предадени официално на служебни лица. Други неофициални документи циркулират строго сектретно между националните столици и Брюксел.
Трудните въпроси, които не са включени в черновата, се крият зад формулировки като „други мерки за финансова стабилност“ и „доклада на ПЕС за Икономическия и паричен съюз“. В превод от брюкселски жаргон второто означава предварителният доклад на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй за бъдещето на еврозоната. Той ще бъде разпространен в запечатани пликове идната седмица. Отделният текст ще очертае своеобразна пътна карта към банков съюз чрез сливане на дълга с някаква форма на еврооблигации и политически съюз чрез изменение на основополагащия договор за ЕС през идните 10 години.
Също толкова важен и спорен е дискусионният документ за „други мерки за финансова стабилност“, включващ предложение за данък върху финансовите транзакции и стъпки към банков съюз, които могат да бъдат предприети от ЕС до края на годината. Великобритания вероятно ще влезе в сериозна битка по каквато и да е форма на банков данък на срещата на финансовите министри в петък, която предшества форума на върха през идната седмица. Обединеното кралство, което няма право на вето при сегашните предложения за задълбочаване на банковата регулация в ЕС, е изправено пред перспективата ЕЦБ да се превърне в основен надзорен орган на сектора за Европа и създаването на национални фондове, които могат да бъдат задължени да допринасят за спасяването на финансовите институции в региона.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа