Става ли нацията все по-неграмотна?

Зрелостниците не са неграмотни, а задачите, включени в държавния изпит, по-трудни. С тази миловидна интерпретация просветното министерство обясни негативната тенденция на трайно понижаване на качеството на обучение в българските училища. А тя е повече от тревожна. Правописът и граматиката са затруднили тази година зрелостниците на матурата по български език и литература. Ако през 2009-а 76% от абитуриентите са отговорили правилно на правописните задачи, то тази година верни отговори дали едва 56%. Подобен е и спадът на вярно отговорилите на граматичните и лексикалните въпроси.
Да се каже при това положение, че абитуриентите не са неграмотни, е удобно, практично и по европейски, но за кого? Учителите няма да се почувстват засегнати от намеци за работа, свършена през пръсти. Съхранява се самочувствието на зрелостниците. Защитен е авторитетът на реформиращата се образователна система.
Е, мнозина биха се запитали защо преподавателите са подготвили възпитаниците си само за по-леките задачи, но това май вече го знаем. И учителите, и учениците са еднакво демотивирани да постигат високи резултати. Отделно от това учебниците са написани по невъзможен начин и тяхното нормализиране непрекъснато се отлага в годините. При това положение и очакванията за добро образование не могат да са високи. А от това не печели никой - нито абитуриентите, нито университетите, нито пък обществото. При това положение е излишно образователното министерство да предлага трудни тестове.

Станете почитател на Класа