Камерън кани богатите французи да избягат от данъци на Острова

Ако френският президент Франсоа Оланд наложи 75-процентна данъчна ставка върху общия доход за печелещите над 1 млн. евро на година, Великобритания с радост ще приеме тези хора, каза министър-председателят Дейвид Камерън в коментар, който може да изпълни с негодувание французите. Камерън не е чужд на спорния въпрос с облагането на заможните, след като правителството му реши през март да смъкне пределната ставка върху доходите от 50% на 45% за печелещи над 150 000 лири, което бе силно разкритикувано от профсъюзите и основната лявоцентристка опозиционна партия. Но неговата гледна точка бе топло посрещната на бизнес форума, организиран в рамките на срещата на лидерите от Г-20 в Мексико.
„Всяка страна определя свои собствени данъчни ставки, но в свят на глобален капитал, на силна конкуренция и превръщането на предприемачеството в ценност, заради която насърчаваме създаването, развиването на бизнес и инвестициите като цяло, не е редно да имаме напълно неконкурентни горни граници на данъчни ставки“, каза той в отговор на въпроса какво мисли за плановете на определено европейско правителство да понижи пенсионната възраст на 60 г. и да въведе налог от 75% за най-заможните.
„Ако французите въведат 75-процентна ставка, ние ще опънем червения килим и ще приветстваме техните бизнесмени във Великобритания. Допълнителните данъчни постъпления ще финансират нашите здравни услуги, училища и всичко останало“, каза Камерън, с което си спечели одобрението на присъстващите. По повод на пенсиите той заяви, че неговото правителство вярва в съчетаването на пенсионно осигуряване с вдигане на възрастта, което да е обвързано с дълголетието. Той също така предупреди, че смъкването на годините за пенсия в една страна от еврозоната би могло да има последствия за фискалните трансфери към други затруднени държави членки във валутното обединение. „Това наистина усложнява задачата ни да помолим един кръг данъкоплатци да субсидират пенсиониращи се на различна възраст хора“, каза той.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа