Стига с двойните стандарти в администрацията!

Нова каста – на чиновници с високи заплати и без отговорности, е на път да се появи официално в България. Става дума за 1500 държавни служители, които по предложение на ресорния министър Томислав Дончев ще взимат двойни заплати плюс бонус от 80% върху годишното им възнаграждение само защото работят в евродирекции.
Парадоксът в случая е не че се появяват високоплатени служители, а че тези служители не са задължени да показват резултати срещу неприлично високите пари, които получават, на фона на средните заплати в държавната администрация. Няма обяснение защо в едно и също министерство двама души на една и съща длъжност и с еднакви характеристики получават различно възнаграждение. Единият (еврочиновникът) се разписва за 2600 лв., а другият - за 960. При това този с много пари няма да го оценяват по новите разпоредби, а този с по-малкото ще го гледат под лупа и може да не си вземе цялото възнаграждение.
Това се нарича политика на двойните стандарти. И ако тя се узакони, нищо чудно държавната машина да блокира. Защото чувството за справедливост си има своите граници на поносимост дори сред чиновниците.

Станете почитател на Класа