У нас се чувства недостиг на туристическа реклама

Не е обидно деветото място на София в класацията за най-евтина дестинация. Нищо обидно няма. Има много по-развити туристически столици в Европа.
Причината нашата столица да влезе в тази класация е, че цените на хотелите са достатъчно добри, самите хотели също. Храната в София е по-евтина от другите европейски столици.
Това не отблъсква туристите. У нас имаме твърде голям недостиг на реклама. Чак сега започнаха вече да се правят рекламни материали, отвори се сайт на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Толкова години липсваше реклама. С проектите, които има министерството, се правят рекламни материали, сайтове, участва се във външните телевизии с клипове и т.н. Има 10% ръст на туризма в София, като тук идват предимно за културен, специализиран туризъм.
София от есента ще стане много привлекателна с Ларгото, когато се открие, с криптата на църквата „Св. София“ и ред други неща. Ще стане доста по-интересна. Ако благодарение на поправките в Закона за горите се оправят лифтовете и съоръженията на Витоша - още повече. Има голяма надежда и за развитието на минералните извори, което е труден процес. В София няма нито един хотел, който да е с минерална вода. Има СПА центрове, но няма минерална вода. Будапеща събира по близо 2.5 млрд. евро годишно приходи от два минерални извора. За България тази година се очакват 3 млрд. от целия туризъм в страната.
Що се отнася до забраната за тютюнопушене, паднали са приходите на заведенията, които са на открито, с 10-20%.

Забраната за тютюнопушене на закрито беше въведена предсрочно

Да се надяваме, че гражданите ще свикнат, както е навсякъде по Европа, където е забранено тютюнопушенето. Лошото е, че европейската директива беше 2015 г., договорката ни беше 2013 г., за да могат да се изплатят инвестициите на колегите, и някой подведе премиера.
По отношение на курортния туризъм има два вида туристи - по-спокойните предпочитат „Златни пясъци” и „Свети Константин и Елена”. Младите и по-буйните хора предпочитат „Слънчев бряг”, където е животът.
В цялата страна нощните барове и дискотеките също ще са проблемни в момента за пушене. Няма как да се пуши там, на тях ще им се отрази най-зле. Иначе като дестинация в страната за специализиран туризъм, това са манастирите - Бачковски, Рилски, Троянски, градовете Пловдив, Казанлък, Долината на тракийските царе, Перперикон. Смятам, че София е предпочитана, най-малкото за това, че е столица и тук е летището. Всички, които обикалят и гледат тези неща, за които ви казах, кацат първо в София. Стоят тук една-две вечери, разглеждат столицата. Задължително - Археологическия музей, Националния исторически музей, църквата „Света София”, църквата „Света Петка”.
Много е голям интересът към съкровищата. Най-често в столицата идват французи, италианци, испанци, швейцарци, австрийци. Но София също страда от дефицит на реклама. Сега в момента се работи, понатиснати сме да се произвеждат интересни материали. Ето, откри се център на Терминал 1, откри се съвместен информационен център и за туризъм на Терминал 2 на летището, който тепърва ще бъде дооправян.

Пред агенция „Фокус“, със съкращения

Станете почитател на Класа