Германия заплашва британското лидерство по преки чуждестранни инвестиции

Статутът на Великобритания като една от най-желаните дестинации за международните инвеститори може да й бъде отнет от Германия до две години, ако не бъдат предприети спешни мерки, твърдят изследователи.
С 679 проекта, финансирани от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през 2011 г., кралството бележи спад от 7% спрямо предходната година по данни на одитора Ernst & Young. Делът на Германия в постъпващия капиталов поток към дълготрайни активи се покачи с 15% през същия период и сега е само 2% под британския в европейската класация за привлечени ПЧИ. Най-голямата икономика в региона си е осигурила повече производствени проекти от чуждестранни инвеститори в сравнение с Обединеното кралство за първи път от 15 години насам, като е спечелила два пъти повече от китайския бизнес.
„Равнището на вътрешното търсене е най-важният фактор в инвестиционните решения“, коментират от Ernst & Young. Счетоводната компания, която анализира реализирани с ПЧИ начинания и проучва 500 чуждестранни инвеститори, казва, че разходите за труд и ставките по корпоративния данък също са съображение за компаниите. Въпреки кампанията на британското правителство да намали корпоративния данък, който ще спадне на 22% до 2014 г., само 53% от чуждестранните инвеститори казват, че данъчният режим на страната е привлекателен, а по-малко от половината заявяват същото за разходите за труд. Стив Варли, управляващ съдружник за Ирландия и Великобритания в Ernst & Young, казва, че проучването е предупредителен знак. „Нагласите сред инвеститорите показват ясно, че Обединеното кралство трябва да се фокусира върху три области, за да увеличи притегателната си сила. Това са проучванията и иновациите, развитието на образованието и уменията, създаването на силна икономическа среда, която балансира търсенето, ефективността и стимулите“, посочва той.
Докато Германия печели вниманието на инвеститорите с добър транспорт, умения, логистика и телекомуникационна инфраструктура, Великобритания привлича капитали на базата на по-леки критерии като качество на живот и политическа стабилност, констатират от Ernst & Young и допълват: „Налага се по-нататъшен анализ, за да се установи дали са нужни още инвестиции във физически съоръжения за подобряване позициите на Обединеното кралство.“ Проучването също така подчертава прекаленото разчитане на концентрирани в Лондон проекти, фокусирани върху финансови и професионални услуги. Страната като цяло има по-слаби позиции в автомобилния, машинния и транспортния сектор, които са основни източници за нови работни места от ПЧИ в Европа.
Лондон увеличи дела си в ПЧИ, докато други английски региони претърпяха спад в новите проекти. Според изследователите тепърва ще стане ясно дали решението на правителството да затвори регионалните агенции за развитие е намалило способността за стимулиране на растежа на местно ниво. Министърът на търговията лорд Грийн изрази удовлетворението си от факта, че Великобритания е запазила статута си на водеща дестинация за ПЧИ, но добави: „Няма място за самодоволство. Знаем, че пазарният ни дял е намалял. Винаги има какво още да се направи за подобряване на условията, които страната ни може да предложи на чуждестранни предприятия.“
Тази седмица правителството обяви края на срока за приемане на оферти за пул от 1 млрд. британски лири по третия кръг на Регионалния фонд за растеж, опит на коалицията да стимулира заетостта и инвестирането в области, които са зависими от разходите на публичния сектор. Направени са повече от 400 заявки, а решението на кои ще бъде отпуснато финансиране ще бъде взето есента.

По в. „Дейли телеграф“

Станете почитател на Класа