Най-после откриха как Иво Прокопиев прави милионите си

Най-накрая стана ясно откъде и как идват част от парите на бизнесмена Иво Прокопиев, собственик на фирма "Каолин". Започналата преди 10 дни проверка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, държавния енергиен регулатор и Националната електрическа компания сочи, че само от разликата в цените, по които фирмата му продава варовика на различните ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, той формира около 20 млн. лева приход. Реално парите идват от всички потребители на електроенергия у нас, тъй като стойността на варовика, който се използва за сероочистка в централите, се калкулира в цената на тока. Както и в цените, по които НЕК изкупува енергията, както и цените, които определя ДКЕВР за съответния регулаторен период.
Прокопиевите сметки са обичайните - взима евтина концесия за добив на варовик, а него продава скъпо. Колко точно - проверката още не е установила.
Затова пък стана известно, че по времето, когато е давана поредната концесия на фирмата на Прокопиев "Каолин", ресорният министър Трайчо Трайков е притежавал акции в предприятието му. Удобно и практично, нали?

Станете почитател на Класа