Евтиният петрол няма да спаси световната икономика

По-рано тази година стойността на петрола скочи, а наблюдателите бяха обзети от тревога, че високите цени могат да спънат световната икономика. После тя залитна без външна помощ (със забавяне на растежа в САЩ, Китай, Европа и други райони), а черното злато отново тръгна надолу. Търгуваният на американския пазар суров петрол поевтиня от $108 за барел през февруари на $78 за барел към днешна дата. Възможно ли е да се прояви обратната зависимост и евтината енергийна суровина да даде тласък на икономиката?
Може би, но не с необходимата сила. Според Андрю Кенингам, старши анализатор в Capital Economics, спад от $20 в цената на черното злато на практика прехвърля около 1% от глобалния брутен вътрешен продукт от страните - производителки на петрол, като Русия и Саудитска Арабия, към онези, които предимно потребяват (т.е. повечето останали). Държавите - вносителки на петрол, обикновено изразходват повече пари за стоки и услуги, така че това преразпределение на богатство вероятно ще подсили глобалната икономика с около 0,5 процентни пункта. Подобен тласък ще е от полза, но далеч не е достатъчен, за да реши проблемите на света. „По-евтиното черно злато може да смекчи понижението в търсенето, особено в САЩ, където преносът на ценовите промени от суровия петрол към бензина е сериозен“, казва Кенингам. „Това обаче не е в състояние да обърне тенденцията на икономическо забавяне.“
На същото мнение е Джеймс Хамилтън, специалист по петрола в Калифорнийския университет в Сан Диего. Той отбелязва, че стойността на бензина винаги е била тясно обвързана с тази на петрола, така че сметките на бензиностанциите в САЩ най-вероятно ще отчетат значително понижение в следващите месеци. Това ще остави шофьорите с малко повече свободни средства, но позитивният ефект не е достатъчно голям, за да преодолее всички останали проблеми в света, допълва той. Ако стойността на автомобилното гориво наистина падне от априлското си ниво от близо $3,92 за галон до $3,12, това означава промяна с 80 цента. Американците купуват общо около 140 млрд. галона бензин годишно, което ще рече допълнителни $112 млрд. в рамките на година, които потребителите ще имат на разположение за други разходи. Има ли тогава повод за тържество? За съжаление не. Основната причина за поевтиняването на черното злато са растящите признаци на слабост в световната икономика. Изключително притеснителен е въпросът, до какво ще доведат събитията в Европа, а последните американски данни подсказват известно разколебаване. Евтиният бензин е от полза, но не чак толкова, че да компенсира липсата на работа и стабилен доход.
Светът просто не може да надхитри петрола напоследък. Когато времената са добри и глобалната икономика се разраства, светът се сблъсква със своеобразен таван в производството на „лесен“ петрол. Точно в този момент цените тръгват нагоре, заплашвайки да смажат възстановяването. И обратното, когато периодът е тежък, падащата стойност на енергийната суровина не е достатъчна, за да върне стабилността на икономиката.

По в. „Вашингтон пост“

Станете почитател на Класа