Полша спазва безопасно разстояние от идеята за банков съюз

Полша побърза да се включи в новия пакет от фискални правила на еврозоната миналата година от страх, че ще бъде изолирана от по-интегрираното ядро на континента. Но последното предложение за отстраняване на проблемите в паричното обединение, а именно банковият съюз, се оказва твърде отблъскващо за най-голямата новоразвиваща се икономика на Европейския съюз (ЕС).
Полша отдавна изповядва убеждението, че вътрешната й система за банков надзор е по-добра от тази на еврозоната. Нито един базиран в страната кредитор не поиска публично финансиране, за да се задържи на повърхността по време на финансовата криза, а общата печалба на сектора за 2011 г. бе най-добрият годишен резултат досега. Около 70% от националния банков сектор е собственост на базирани в чужбина институции. Коментари на официални лица през последните няколко дни разкриват, че Полша не вижда причина да бъде въвлечена в банковите неволи на еврозоната. Най-голямото притеснение на страната е, че ще се наложи да използва собствени пари, за да гарантира депозити в по-богатите членки на ЕС, заяви високопоставен представител, пожелал анонимност. Варшава иска да запази регулаторната си власт във вътрешния финансов пазар, а адекватен банков съюз за еврозоната вероятно ще бъде изграден след години, допълни той.
Финансовият министър Ян Винсент-Ростовски казва, че страната му ще запази дистанция, докато не се изясни какво ще означава банковото обединение на ЕС за членките му. Полша също така трябва да се увери, че новият етап на интеграция ще е от полза за собствената й банкова система, „една от най-силните в Европа“, каза той пред репортери в Люксембург. В скорошно интервю управителят на Полската централна банка Марек Белка посочи, че финансовите институции от еврозоната представляват потенциален източник на нестабилност, но техните полски звена са обособени и регулирани от местните власти, което смекчава рисковете, смята той. „Доказали са се като добри корпоративни граждани на Полша, но никоя европейска банка не се радва на пълното ни доверие напоследък“, каза през май Белка. Третата по големина икономика на ЕС извън еврозоната преди четири години каза, че ще въведе единната валута през 2012 г. Тя отмени плана, когато престана да отговаря на критериите за членство, а по-късно обяви, че влизането в паричното обединение не е безопасно по време на настоящата криза.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Станете почитател на Класа