"Набуко" изцяло премина във виртуалната реалност

По тръбопровода, за който във вторник се споразумяха Турция и Азербайджан, азерският газ ще достига до Европа. Повече газ няма откъде да се вземе, особено като се има предвид отношението на еврообщността към Иран. Освен това "Газпром" също се договори с Азербайджан практически да изкупува останалата част от добивания в Шах Дениз природен газ.
Следователно и т. нар. трансевропейски газопровод "Набуко" ще трябва да чака по-добри времена - примерно да се открият нови перспективни находища на газ в Каспийския регион и, разбира се, те да бъдат разработени... Което на практика означава, че такъв газопровод май въобще няма да има.
Завършекът на европейската газова диверсификация е логичен, тъй като години наред за нея само се говори. За "Набуко" не бяха сключени договори за доставка на гориво, не беше съвсем ясно дори колко ще струва той, нито окончателният брой на акционерите. Трасето му също претърпя промени и напоследък се говори само за "Набуко-запад". Доколкото обаче синьото гориво трябваше да дойде от изток, а няма как, въпросният газопровод вече е "изпята опера", както писаха наблюдатели още преди месеци.

Станете почитател на Класа