Франция ще увеличи минималната заплата, за да стимулира икономиката

Френският президент Франсоа Оланд ще увеличи минималната заплата в страната с по-голям процент от ръста на инфлацията с надеждата, че потребителите ще помогнат за съживяването на икономиката, докато правителството му облага богатите и големите корпорации с повече данъци в опит да намали бюджетния дефицит. Правителството обяви, че ще се отклони от традицията на строго обвързване на прага за възнагражденията с индекса на потребителските цени и ще го вдигне с 2% от 1 юли. Тъй като се очаква инфлацията да достигне 1,4% тази година, повишението ще вкара още €21,50 на месец в джобовете на нископлатените работници, изчислява кабинетът. „Спазваме обещанието си“, заяви министърът на труда Мишел Сапен. Готви се и увеличение на данъците, част от усилията за смъкване на бюджетния дефицит до 4,5% от БВП тази година и 3% през 2013 г. Списъкът включва нов налог върху дивидентите, нова пределна ставка от 75% за хората с доходи над €1 млн. годишно, както и по-високо облагане на богатството и наследството. Правителството съобщи, че през 2012 г. трябва да набере още €1 млрд., за да компенсира свитите данъчни постъпления вследствие на разочароващия икономически ръст и да изпълни целта си за дефицита.
Увеличението на минималната заплата и фискалният план следват предизборните обещания на Оланд, но противопоставят Франция на повечето страни от еврозоната, които се опитват да поставят таван на разходите за труд, за да подобрят конкурентоспособността си и да овладеят бюджетните си дефицити чрез съкращения на разходите. След като Оланд пое властта в средата на май, кризата с европейските суверенни задължения се задълбочи, като Кипър поиска спасително финансиране, Испания призова за помощ, за да задържи банките си на повърхността, а ситуацията в Гърция остава тревожна. Френският икономически ръст се стопи, а националната статистическа служба Insee прогнозира допълнително увеличение на безработицата спрямо сегашните 10%. Националният авиопревозвач Air France съобщи миналата седмица, че до края на другата година трябва да съкрати още над 5000 работни места, или около 10%. Решението на Франция да поеме по друг път може да изостри напрежението с Германия, докато двете държави безуспешно търсят обща стратегия за изход от дълговата криза преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък. „Едно увеличение на данъците ще забави икономиката и може да доведе Франция от застой към рецесия“, заяви Никола Бузу от консултанта Asteres.
Правителството в Париж не изключва съкращаване на разходите. След специална среща на кабинета премиерът Жан-Марк Ейро обяви стремеж да бъде замразена номиналната стойност на държавните разходи – стъпка, която ще е равносилна на затягане предвид инфлацията. Представители на администрацията заявиха, че според Оланд непопулярните бюджетни мерки ще бъдат приети по-добре другата година, веднъж щом се въведат новите данъци върху доходите на богатите и големите корпорации.
С плановете си президентът може би отчуждава две важни категории избиратели – профсъюзите и мениджърите на предприятия. Синдикатите нападнаха правителството заради вдигането на минималната заплата съвсем малко над инфлацията с довода, че то ще има незначителен ефект върху покупателната способност. „Реалното увеличение е само 0,6%, което се равнява на допълнителна франзела всяка седмица“, заявиха от водещия синдикат CGT. Министърът на труда заяви, че размерът на промяната е съобразен с опасността от дестабилизация на икономиката. Първите стъпки на Оланд като държавен глава привлякоха остри критики от предприятията. Лоран Вронски, управителен директор на Ervor, малък производител на компресори за дизелови двигатели, който изнася 90% от стоката си, нападна плана да бъдат обърнати мерките на предишното дясноцентристко правителство, което щеше да финансира съкращение на осигуровките чрез по-висок налог върху продажбите. Мениджърът заяви, че промяната на политиката ще задържи високи разходите за труд във Франция и ще навреди на конкурентоспособността на компаниите. Ervor е забавила плановете за разширяване на производството, докато ситуацията с данъчните мерки не се изясни. „Ако някой се дави, не трябва да му поставяте още тежести на раменете, а да пратите спасител“, посочва Вронски. Оланд заяви, че ще прекрати планираното увеличение на данъка върху продажбите, за да не навреди на потребителските разходи, които съставляват над 55% от БВП.

По „Дау Джоунс“

Станете почитател на Класа